Cristian Tudor Popescu (Gandul): Agresivitatea umanoidului las
Cel mai mare rau pe care Traian Basescu l-a facut acestui popor, si asa buimac si convalescent moral de un sfert de veac incoace, a fost el insusi, Traian Basescu. Bilantul faptelor lui din cele doua mandate il vor face timpul si istoria, dar soiul de om aflat in fruntea Romaniei atatia ani, expunandu-si caracterul oribil ca model de succes in fata cetatenilor si, mai ales, a celor tineri, e o crima pentru mine indubitabila.
Presedintele Basescu n-a pomenit pana ieri numele lui Pandele, primarul din Voluntari. Acum, pentru ca senatorul Gabriela V. Firea, membru in Comisia de ancheta a tranzactiei prin care Ioana Basescu a intrat in posesia mosiei Nana - Calarasi, a declarat ca actele de vanzare-cumparare ar putea fi nule de drept, seful statului ii ameninta in direct pe "prompterista" Firea si pe sotul ei, Pandele: "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului, ca s-ar putea sa nu-l mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla lucruri destul de rele."
Ce inseamna aceasta declaratie din punctul de vedere al civilizatiei de drept si morale din aceasta tara?
1.Argumentum ad hominem, atacul la persoana. Brusc, pe dl. Basescu il preocupa prestatia fostei jurnaliste Gabriela Firea, calificand-o drept "cititoare de prompter". Pe langa faptul ca insulta e gratuita - Gabriela Firea este realizatoarea unor emisiuni memorabile, prin tensiune si desfasurare imprevizibila - ce legatura are prompterul cu mosia Nana si calitatea oficiala a d-nei. Firea in Comisia senatoriala?
2.Dl. Basescu institutionalizeaza santajul in fata natiunii. Sotul Gabrielei Firea ar putea avea probleme daca ea "nu sta in banca ei". Daca, dimpotriva, sta in banca ei, atunci nu. Metoda de derbedeu de cartier ajuns presedinte, care comunica supusilor "justitia sunt Eu".
3.Pentru a n-a oara, dl. Basescu vrea ca populatia sa stie ca el are acces la informatii din dosare si anchete in curs. Si sa ia aminte ca Basescu e cel care poate baga in puscarie pe cine vrea si cand vrea.
4.Prin astfel de declaratii, dl. Basescu loveste in credibilitatea DNA si a altor organe de ancheta ale statului, dand de inteles ca ele sunt sub comanda politica.
Dar lucrul cel mai scarbos iesit acum din peisajul sufletesc al umanoidului prezidential este lasitatea. Dl. Basescu s-a straduit mereu sa-si compuna o imagine de ins curajos, care s-a luptat cu marea si acum se bate cu coruptii, isi asuma de capul lui decizii riscante, rezista singur impotriva tuturor. Ca e, de fapt, un las, un curajos cu cei lipsiti de aparare s-a vazut cand a lovit golaneste, pe furis, copilul care nu-i era pe plac. Iar acum, lasitatea lui agresiva s-a manifestat la adresa unei femei si a familiei ei.
Sa ataci membri ai familiei adversarului, e un procedeu folosit de mafioti, securisti, teroristi, de insi dezumanizati, coborati la stadiul de bestie. Mi s-a parut intotdeauna josnicia maxima in politica si in presa.
Au ce invata romanii de la primul dintre ei, presedintele.

Sursa: Editorialul lui Cristian Tudor Popescu, senior editor al ziarului Gandul