Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Avem un raspuns la solicitarea: bani pentru localitati! bani pentru oameni! - finantarile in cadrul Ordonantei 28/2013", pe care o puteti citi in continuare.

Nevoia de finantare la nivel local este o tema importanta la care am mai facut referiri, solicitand bani pentru localitati! bani pentru oameni! Vreau sa remarc cu satisfactie ca incep sa vina banii!
Mai precis, vorbesc despre alocarile financiare in cadrul Ordonantei 28/2013, care aduce, sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice o coordonare si implementara unitara a Programul National de Dezvoltare Locala, practic suma programelor de dezvoltare de la nivel local. Guvernul Victor Ponta, prin Ministerul condus de Vicepremierul Liviu Dragnea ofera prin acest act normativ viziunea integratoare si cadrul unei abordari corecte, indreptand nedreptatile pe care le-am mostenit de la Guvernarea Boc si in acest domeniu.
Una dintre aceste nedreptati se refera la faptul ca nu a existat o prioritizare a investitiilor. Din pacate, sunt nenumarate situatii in care s-au finantat fantani arteziene, parcuri futuriste sau bazine olimpice in localitati in care oamenii umbla prin noroi pana la glezne sau isi cara apa cu galetile. Finantarea conform acestei Ordonante 28 aduce in satele noastre in primul rand drumuri, apa, canalizare, scoli si gradinite, dispensare si locuri de munca. Acestea sunt prioritatile corecte.
O alta problema care trebuia rezolvata este legata de vechea abordare haotica a acestei teme atat de importante si stim bine cum, pe vremea portocaliilor, diverse ministere si autoritati, dupa bunul plac al conducatorilor acestora, au deschis diverse programe de finantare cu dedicatie pentru primarii lor, generand discrepante uriase la nivel local si pedepsind comunitati intregi, prin privarea de resurse, doar pentru ca liderii lor nu erau basisti. Nu vrem sa continuam in baza acestui principiu si nu putem fi acuzati in nici un fel de alocarea banilor pe criterii politice, mai ales pentru faptul ca principalii beneficiari in ceea ce priveste plata arieratelor sunt tot aceia care au avut bani sa inceapa proiecte. Vrem, insa, ca astfel sa vindecam o veche meteahna: multe lucruri incepute si neterminate.
In egala masura, trebuie sa recunoastem ca localitatile cele mai vitregite au fost cele conduse de primarii PSD, cei care au dus cu verticalitate anii grei ai opozitiei. Acum trebuie sa ne aplecam atentia si asupra acestor comunitati! Sunt multe localitati in aceasta situatie si in judetul Mures, este o lista lunga si ar merita sa ma refer la fiecare in parte. Chiar daca nu le nominalizez pe toate acum si aici, voi continua sa le sustin pe fiecare in parte si sa ma zbat pana cand proiectele lor vor prinde viata!