Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata ,,Prima varianta a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 exclude de la finantare zonele periurbane ale oraselor si municipiilor", pe care o puteti citi in continuare.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a transmis in data de 21 martie 2014 prima varianta a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 catre serviciile specializate ale Comisiei Europene.
La punctul 8.2.2 din aceasta varianta a PNDR aflam ca pentru PNDR 2014-2020, spatiul rural este definit ca totalitatea comunelor, la nivel de unitate administrativ teritoriala, impreuna cu satele componente. Din punct de vedere administrativ, spatiul rural romanesc cuprinde 2861 de comune.
Totusi, in Romania exista si 320 de municipii si orase ce au grupate in jurul lor mai multe sate apartinatoare sau localitati componente asa cum este prevazut in art. 3 din O.G. nr.53/2002 privind Statutul - cadru al unitatii administrativ-teritoriale, cu modificarile si completarile ulterioare.
In vederea identificarii unei solutii in viitorul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 astfel incat zonele periurbane sa poata beneficia de sprijin financiar in cadrul masurilor de dezvoltare rurala, sprijin financiar de care ar beneficia si comunitatile locale din Valea Jiului, m-am adresat inca de anul trecut Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Autoritatea de Management pentru PNDR.
Urmare a acestei adrese, Autoritatea de Management pentru PNDR a raspuns ca zonele periurbane sunt eligibile pentru a beneficia de sprijin financiar in cadrul acestor masuri.
Spatiul periurban, potrivit Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, reprezinta suprafata din jurul municipiilor si oraselor, delimitata prin studii de specialitate, in cadrul careia se creeaza relatii de independenta in domeniul economic, al infrastructurii, deplasarilor pentru munca, asigurarilor cu spatii verzi si de agrement, asigurarilor cu produse agroalimentare etc.
Spatiul rural este definit atat prin Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national, precum si prin Ordinul comun al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului administratiei si internelor nr. 143/610/2005 privind definirea si caracterizarea spatiului rural, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acest Ordin a avut ca baza legala, Reglementarea Consiliului Europei nr. 1296/1996 privind Carta Europeana a spatiului rural.
Prin spatiul rural, in intelesul prezentului ordin, sunt definite zonele apartinand comunelor, precum si zonele periurbane ale oraselor si municipiilor, in care se desfasoara, cu respectarea legislatiei in vigoare, activitati incadrate in urmatoarele domenii economice: productie agricola vegetala si/sau zootehnica, silvica, de pescuit si acvacultura; procesarea industriala a produselor agricole, silvice, piscicole si de acvacultura, precum si activitatile mestesugaresti, artizanale si de mica industrie; servicii de turism si de agrement rural;
Dupa cum se poate observa din aceasta definire a spatiului rural, localitatile din Valea Jiului, respectiv municipiile Petrosani, Vulcan, Lupeni si orasele Petrila, Aninoasa, Uricani se pot incadra in atragerea de fonduri, dar la fel de bine se pot incadra multe alte localitati urbane din Romania.
Date fiind aceste considerente, pentru ca prima varianta a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 exclude de la finantare zonele periurbane ale oraselor si municipiilor, solicit sa se faca modificarile necesare, pana nu va fi prea tarziu.