Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata " Absorbtia fondurilor europene - o prioritate strategica pentru Guvernul Victor Ponta", pe care o puteti citi in continuare.

In programul politic asumat de Guvernul Victor Ponta, o prioritate strategica, fundamentala, o constituie buna administrare a fondurilor europene, ceea ce inseamna folosirea fondurilor existente pana la sfarsitului lui 2015 si implementarea fondurile aferente perioadei viitoare de programare, 2014-2020. Obiectivul este acela de a creste absorbtia fondurilor europene - marirea cofinantarii pentru absorbtia fondurilor europene cu 0,5 puncte procentuale.
Permiteti-mi sa-l citez pe domnul presedinte Victor Ponta, care afirma ca "dupa doi ani de stabilitate guvernamentala, am obtinut in 2013 cea mai mare crestere economica de dupa perioada Guvernului Calin Popescu Tariceanu, cea mai mica inflatie de dupa 1989, venituri mai mari, subventii marite pentru agricultura, cresterea veniturilor pentru pensionari, bugetari, cresterea absorbtiei fondurilor structurale de la un procent de 7% la peste 35%. Si toate aceste elemente trebuie continuate in perioada urmatoare pentru a da cu adevarat roade pe termen mediu si lung."
La inceputul lunii martie, de la Ministerul Fondurilor Europene au venit vesti bune. Comisia Europeana a rambursat Romaniei o suma record, de peste 1,2 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune. Suma reprezinta aproape 25% din incasarile din perioada 2007-2013. Intr-o singura zi - 20 februarie - s-au rambursat 830 de milioane de euro fonduri europene. Apoi, pe 21 februarie, inca 304,6 milioane euro. De asemenea, la inceputul lunii martie 2014, a fost transferata de catre Comisia Europeana suma de 55 de milioane de euro.
Sumele rambursate de Comisia Europeana in lunile februarie si martie se datoreaza masurilor adoptate de catre Guvernul Romaniei. Este nevoie ca, in perioada urmatoare, toate institutiile care gestioneaza fonduri europene, sa continue eforturile pe zona implementarii proiectelor si absorbtiei fondurilor.
In continuare trebuie sa avem in vedere reducerea birocratiei atunci cand vorbim despre elaborarea documentatiilor ce stau la baza proiectelor care sunt finantate din banii publici. Nu trebuie neglijate celelalte probleme aparute, cum ar fi "deficientele" constatate de catre Ministerul Fondurilor Europene in implementarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Prin colaborarea cu societatea civila, cu reprezentatii ONG-urilor, toate aceste probleme pot fi remediate.
Pe de alta parte, consider ca este de bun augur subventionarea IMM-urilor. De pilda, la nivelul Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism s-a discutat deja sustinerea unei initiative legislative prin care statul va subventiona din fonduri europene toate costurile pe un an pentru locurile de munca nou create de IMM-uri. Posibilitatea accesarii unor fonduri europene de catre IMM-uri pe zona crearii locurilor de munca va facilita accesul la finantare si va conduce la dezvoltarea de noi firme, precum si la sustinerea firmelor existente. Masura este benefica dezvoltand mediul de afaceri din perspectiva competitionala.
Prin astfel de initiative Romania poate vitaliza sectorul proiectelor europene, isi poate atinge obiectivul major - acela de a creste rata de absorbtie a fondurilor europene.