Moshemordechai.ro: Consumati zilnic fructe si legume

E o recomandare pe care, grijulii, televiziunile mi-o fac zilnic, indemnate de specialistii in integritatea colonului, de la CNA. Mesajul e, de bunaseama, grav, altfel n-ar fi repetat cu asa insistenta, de dimineata pana seara, pe toate canalele de televiziune. Romanii sunt preveniti, educati, mustruluiti, instruiti, scuturati, musai sa li se bage bine in cap ca grija lor de capatai ar trebui sa fie pascutul. Exista, probabil, studii serioase, cercetari riguroase care au aterizat in ingrijoratoarea concluzie ca a scazut consumul de patrunjel, iar colonul natiei e mozolit, ficatul e pulbere, pancreasul derutat si rinichii melancolici, ca sa nu mai vorbim despre flora intestinala care e descurajata si nu reuseste sa faca saltul evolutiv spre constructia propriei civilizatii.
Mai suntem anuntati sa nu abuzam de cafea si tutun, sa bem cu masura, sa o lasam mai moale cu sarea si zaharul. Avem, in genere, pe cineva care poarta de grija matelor patriei. Anunturile astea sunt, zice-se, de interes social, dar se limiteaza la tranzitul intestinal, ceea ce, pana la urma, poate fi un mod de a spune ceva despre societatea noastra. Nu exista niciun anunt care sa te indemne sa nu furi, sa nu scuipi pe strada si sa nu arunci gunoiul unde iti vine, sa nu dai si sa nu ceri spaga, sa nu te pisi la coltul blocului sau sa nu lasi manelistii sa urle ca sirena lui Roaita din difuzoarele tale. Anunturile astea nu sunt de interes social, nu se refera la marele proiect al transformarii materiei in cacat.
Consumati zilnic legume si fructe, ma indeamna anuntul. Si televiziunile de stiri, pe care le consum cotidian, au grija sa ma ajute. Fructe... nu prea, ca nu avem, dar mi se livreaza fara intrerupere legume de tot felul. Legume, ca in anuntul cu pricina, intr-un inteles extins si relaxat al termenului, cat sa incapa si frunzele de tot felul.
Astfel ajung sa consum zilnic mari cantitati de dovlecei polemici, praz echivoc, ardei revoltati, conopide active civic, gogosari grandilocventi, patlagele orientate ideologic, castraveti indignati, verze volubile, napi melancolici, gulii somnoroase, spanac pragmatic, laptuci solemne, pastarnac cu desfasurari retorice, sfecle dogmatice, leustean deschis la dialog, cartofi turbulenti, stevie nationalista, cepe conspirative si multa fasole globalista.
Uneori, cam la patru ani, mi se asaza pe farfurie si fruct. Durian. Sunt indemnat sa trec peste duhoarea insuportabila de hoit, peste textura dezgustatoare si mi se promite ca, depasind aceste impedimente, voi avea parte de delicii inimaginabile. Daca nu vomit.