Senatorul Suciu Matei a sustinut o declaratie politica, intitulata "Obiectivul prioritar al Guvernului: Agricultura", pe care o puteti citi in continuare.

Astazi vreau sa va vorbesc despre un domeniu care necesita atentie sporita, si anume, agricultura, in contextul in care expertii Comisiei Europene au transmis autoritatilor romane cateva observatii cu privire la absorbtia fondurilor UE 2014-2020, ca o prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare in perioada 2014-2020.
Aceste observatii se refera in primul rand la investitiile necesare in inovarea sistemului agricol si accentuarea atentiei asupra sistemului bio, care tinde sa devina un adevarat mod de viata. Pe de alta parte, in acvacultura trebuie promovata o diversificare a speciilor, avand in vedere ca majoritatea pestilor din fermele de profil sunt crapi, iar orientarea actuala din acest sector privind limitarea numarului de specii risca sa creeze serioase probleme de competitivitate pe termen lung.
Vreau sa subliniez faptul ca Proiectul sectorului agricol are un rol prioritar in viziunea USL, de aceea alaturi de specialistii in domeniu am reusit sa cream un document programatic care sta la baza strategiei privind agricultura si dezvoltarea satului romanesc, document care a fost deja prezentat de catre colegii mei.
Scopul principal al USL este dezvoltarea unei agriculturi moderne din punct de vedere al exploatatiilor agricole si al gradului de tehnologizare care sa produca pentru piata, sa asigure hrana necesara populatiei si un nivel de trai ridicat pentru fermieri
In acest sens, consider ca trebuie sa ne axam atentia pe absorbtia fondurilor europene, deoarece aceasta ramane singura solutie de finantare ieftina, in conditiile in care bancile straine au taiat liniile de finantare destinate subsidiarelor din Romania, iar investitiile straine sunt la o cincime din nivelul de dinainte de criza.
Pe sectorul agricol exista o rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene. Mai mult, Uniunea Europeana va aloca un buget mult mai mic pentru PNDR 2 care va functiona in perioada 2014 - 2020.
PNDR are o alocare financiara de 10,09 miliarde de euro, pana in prezent semnandu-se contracte in valoare de 3,6 miliarde de euro. Iar plati efectiva au fost in valoare de 1,9 miliarde de euro. Daca se continua acest ritm de absorbtie, Romania risca sa piarda 5 miliarde de euro!
La nivel local, iar aici doresc sa dau un exemplu din judetul pe care il reprezint, si anume, Timisoara, lucrurile se complica. La cateva intalniri cu autoritatile locale, fermierii din vestul tarii au venit cu sutele la Timisoara, unde s-au asezat la aceeasi masa cu bancherii si reprezentantii guvernului pentru a afla cum pot accesa mai repede banii pe care Uniunea Europeana ii are pregatiti pentru afacerile lor. Se pare ca cea mai spinoasa problema o reprezinta BIROCRATIA.
De aceea, pe aceasta cale, doresc sa le transmit tuturor celor interesati de acest domeniu, atat cei care aplica pentru fonduri europene cat si cei care le-au accesat deja, ca lucram la armonizarea legislatiei astfel incat lucrurile sa fie simplificate, iar gradul de absorbtie al fondurilor europene sa ne claseze printre locurile fruntase, iar problemele birocratice sa nu-i mai descurajeze pe cei interesati.