Senatoarea DOINA ELENA FEDEROVICI a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Fondurile europene - un domeniu cu adevarat relansat de USL!", pe care o puteti citi in continuare.

Fondurile europene au reprezentat si reprezinta un domeniu sensibil pentru toate guvernarile. Pentru USL, insa, absorbtia fondurilor europene a reprezentat o reala provocare precum si o promisiune de campanie indeplinita.
USL a reusit sa mareasca de peste patru ori rata de absorbtie a fondurilor europene in aproximativ un an si jumatate si sa deblocheze toate programele cu fonduri europene suspendate din cauza fraudelor din perioada guvernarii PDL.
In mai 2012, rata de absorbtie era undeva la 8%, procent la care s-a ajuns dupa mai bine de 5 ani. In doar un an si jumatate, USL a adus aceasta rata la cca. 33,6%.
Numai anul trecut, Romania a incasat peste 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, mai mult decat in intreaga perioada 2007-2012. Acest lucru a fost posibil datorita masurilor luate pentru asigurarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor si deblocarii tuturor programelor operationale aduse in suspendare de PDL.
In prezent, Romania se claseaza pe primul loc in randul tuturor statelor membre in ceea ce priveste cresterea sumelor rambursate de Comisia Europeana in 2013.
Am realizat acest progres datorita masurilor competente luate de Guvernul Ponta, dintre care putem sublinia:
- simplificarea procedurii de predare a documentelor pentru beneficiarii POS DRU.
- angajarea de experti privati pentru a evita pierderea de fonduri europene.
- elaborarea unui ghid de bune practici si evitare a principalelor riscuri in achizitiile publice, dedicat autoritatilor de management si beneficiarilor.
- asigurarea continuitatii in finantarea proiectelor prin alocarea temporara a unor sume de la Trezorerie.
- scutirea beneficiarilor privati de fonduri UE de la procedurile de achizitie publica, in limita unor plafoane maxime.
In concluzie, datele nu mint! Guvernul Ponta a avut rezultate foarte bune, fondurile europene fiind un domeniu cu adevarat relansat.