Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Cursa pentru fondurile europene. Banii europeni nu se dau, se iau!", pe care o puteti citi in continuare.

1 ianuarie 2014 a dat startul unei noi curse: cursa pentru bani europeni!
Suntem la inceputul unui alt drum de 7 ani ani in care sa atragem cat mai multe fonduri europene si pe care sa le folosim eficient pentru a rezolva nevoile comunitatilor si pentru a ne dezvolta pe termen lung.
Problematica fondurilor europene este o tema care suscita interes in toate domeniile si la toate nivelurile, fapt ce confirma importanta acestora de a genera, alaturi de investitii publice si private, impact asupra bunastarii oamenilor. Desi la acest capitol, al atragerii banilor europeni, guvernarea pedelista ne-a adus multe punte negre, cifrele la finanlul anului 2013 cifrele vorbesc de la sine despre un progres substantial si remarcabil: Romania a incheiat anul 2013 cu o rata de absorbtie a fondurilor UE de 33,47%, in conditiile in care la sfarsitul anului 2012 aceasta era de 14,9%, iar in mai 2012 de 8,5%. Romania conduce detasat in clasamentul cresterilor absorbtiei in 2013 in randul statelor UE, confirmand preocuparea si actiunile concrete ale Guvernului Victor Ponta pentru a remedia intarzierile si blocajele din sistemul de gestionare al fondurilor europene.
Drumul banilor de la Bruxelles pana in Romania, pana la Mures si pana la momentul in care acestia se regasesc in investitii locale este unul lung, complicat de multe ori, dar in nici un caz imposibil. Alocarile financiare aferente Romaniei pentru urmatorii 7 ani sunt de cca. 21 miliarde euro, insa vreau sa subliniez un aspect foarte important, pe care l-am spus in repetate randuri: Banii europeni nu se dau, se iau!
Un rol foarte important in acest mecanism al atragerii fondurilor il au autoritatile locale. Vreau sa le felicit pe cele din judetul Mures care s-au mobilizat, au facut proiecte, s-au zbatut sa aduca bani in comunitatile pe care le reprezinta. Va trebui sa punem in practica intr-un mod mai aplicat unul dintre principiile pe care il invocam suficient de des: principiul parteneriatului. Stim si vorba aceea romaneasca: unde-s multi puterea creste! Un parteneriat real, functional intre autoritati publice, ONG-uri, sindicate, mediul academic, mediul de afaceri este, pana la urma, garantia unui succes.
Avem o anumita experienta si expertiza, insa de acum incolo va fi si mai mult de lucru. Autoritatile locale, impreuna cu toti cei care isi pot aduce contributia la atragerea banilor europeni, trebuie sa fie pregatite in orice moment: cu strategii locale, cu proiecte, cu bani pentru cofinantare, cu oameni instruiti, cu deschidere pentru programe noi, cu viziune pentru viitor!