Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Romania are crestere economica de 3,5%. Ce facem in continuare?", pe care o puteti citi in continuare.

Institutul National de Statistica a anuntat saptamana trecuta o crestere-record a economiei romanesti, de 3,5% in 2013, fata de anul precedent, depasind estimarile inaintate de Fondul Monetar International.
Permiteti-mi sa trec in revista cateva cifre relevante: anul trecut exporturile au urcat cu 9,1%, productia industriala a crescut cu 7,1% iar agricultura a acoperit aproximativ 7% din PIB. In 2013, economia a primit aproape 3 miliarde de euro din finantarile nerambursabile de la Comisia Europeana - acestea fiind decontarile facute de beneficiarii care au accesat fonduri structurale. Rata anuala a inflatiei a ajuns la sfarsitul anului 2013 la 1,55%, evolutia fiind influentata de productia agricola foarte buna si reducerea TVA la produsele de panificatie. Agricultura a adus afaceri totale de 18,5 miliarde de euro. In ceea ce priveste industria, evolutia de anul trecut a fost sustinuta de industria prelucratoare, care a urcat cu 9,2% ca serie bruta, si industria extractiva (2,2%).
Romania a reusit pana la finalul anului trecut sa atinga tinta de 2,5% deficit bugetar, stabilita impreuna cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
Nivelul investitiilor straine a crescut cu aproape 27% fata de anul trecut. Insa Romania mai are de recuperat in ceea ce priveste increderea investitorilor in mediul de afaceri romanesc.
2013 a fost anul record pentru exporturi - 49,6 miliarde de euro - cu 10% mai mult fata de 2012 si importuri - 55,2 miliarde de euro - cu 6% mai mult fata de 2012.
Si piata muncii s-a revigorat pe anumiti indicatori. Astfel, numarul de salariati din economie a crescut cu circa 49.000 de persoane, salariile au fost mai mari cu 3,7% fata de anul anterior.
Fata de datele prezentate, opiniile sunt impartite. Mai multi analisti pun cresterea economica pe seama industriei, a exporturilor si a agriculturii. Alte opinii induc ideea ca aceasta crestere economica solida mascheaza o cerere interna slaba. Oricum, nu putem nega rolul politicilor economice si sociale sustinute de Guvernul Victor Ponta. Dati-mi voie sa redau cateva date concrete : in ceea ce priveste salariul minim - salariul de baza minim brut avea valoarea de 600 de lei in 2010, ajungand in 2013 la 800 de lei. De aceasta crestere au beneficiat peste 1 milion de romani. USL a creat aproape 100.000 de noi locuri de munca. In comparatie cu Romania, intre 2012 si 2013, Italia a pierdut 172.000 de locuri de munca, iar Spania 674.000.
Romania are una din cele mai mici rate ale somajului dintre statele UE, sub Franta sau Polonia, si mult sub media UE. Inflatia este cea mai mica de dupa Revolutie.
Noi trebuie sa sustinem, prin politici economice, cresterea economica. Trebuie sa intreprindem anumite masuri de revigorare a economiei, in asa fel incat potentialul pe care tara noastra il are sa fie valorificat. Economia romaneasca este mult mai puternica decat arata datele statistice. Antreprenorii si firmele pot creste mai mult in conditiile crearii unui cadru competitiv. Astfel, consider important sa ne axam de politici economice propice revitalizarii mediului de afaceri, IMM-urilor, cresterii investitiilor. Listarea pe bursa a unor companii de stat, crearea unor noi locuri de munca, atragerea investitiilor straine in infrastructura sunt puncte importante pe care trebuie sa le atingem pentru o crestere economica viabila.