AmosNews: Guvernul vrea sa acorde bonificatii celor care-si platesc impozitele in avans
FMI nu e inca de acord
Guvernul a propus Fondului Monetar International (FMI) introducerea unei bonificatii pentru plata in avans a impozitelor.
Partea romana incearca sa ii convinga pe expertii FMI ca veniturile in minus incasate astfel din impozite, ca efect al bonificatiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat sa le cheltuiasca cu dobanzile aferente imprumuturilor contractate pentru finantarea deficitului bugetar, in lipsa impozitelor achitate la timp, potrivit unor surse citate de B1 TV.
Daca ar fi acceptate, bonificatiile ar putea fi de 10%, ca si in cazul platii in avans a taxelor locale. In prezent, pentru achitarea impozitelor locale in avans, pana la sfarsitul lunii martie, suma de plata este mai mica cu 10%.
Premierul Victor Ponta s-a intalnit, luni, la Guvern, cu delegatia comuna a Fondul Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
"Trebuie efectuate calcule legate de cat anume se cheltuieste cu dobanzile, mai exact de aratat ca ce se pierde din bonificatie este economisit la capitolul dobanzi. Expertii FMI nu au agreat insa masura pana la acest moment", au aratat sursele citate.
O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.