Senatoarea DOINA ELENA FEDEROVICI a sustinut in plenul Senatului din 5 noiembrie 2013, o declaratie politica, pe care o puteti citi in continuare.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, a lansat in februarie 2013, campania "Caravana fondurilor europene pentru satul romanesc", desfasurata sub sloganul "PNDR vine in satul tau".
In cadrul acestei campanii 15 rulote expozitionale vor parcurge un traseu national in toate judetele tarii., efectuand deplasari in peste 3.200 de comune, astfel incat sa poata oferi informatii si sa distribuie materiale informative si promotionale catre cel putin 160.000 de beneficiari PNDR si catre publicul larg.
Caravana "PNDR vine in satul tau" a ajuns si la Botosani. In perioada 17 octombrie - 15 noiembrie 2013, comunele judetului Botosani beneficiaza de sprijinul si sfaturile specialistilor APDRP, obiectivul principal al campaniei fiind cresterea indicelui de absorbtie efectiva si corecta a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR, in sensul cresterii gradului de acuratete si corectitudine a intocmirii cererilor de plata, precum si a cererilor de finantare. Se subliniaza astfel faptul ca beneficiarii PNDR trebuie sa fie in permanenta legatura cu autoritatile - nu doar cu reprezentantii APDRP de la nivel central sau local, ci si cu toate autoritatile publice cu atributii in dezvoltarea locala. In acest context, pot spune ca la Botosani actiunea se bucura de un sprijin real din partea tuturor factorilor locali, mai ales din partea primariilor.
Deoarece in mediul rural exista un deficit de informatie, aici intervine rolul caravanei, in distribuirea informatiilor de care are nevoie potentialul beneficiar si nu numai el. Este prima actiune de tip caravana in care o Agentie de Plati abordeaza specific relatia cu beneficiarii si toti cei interesati. Ampla actiune de informare raspunde astfel necesitatii de a schimba relationarea dintre beneficiar si functionarul statului.
Pe de alta parte, campania de informare vine pe fondul unui grad foarte mare de solicitare a fondurilor europene pentru dezvoltare rurala - din aproximativ 10 miliarde de euro disponibili prin PNDR, au fost depuse si primite in evaluare peste 140.000 de cereri de finantare, in valoare de aproximativ 18 miliarde de euro. De aceea, campania nu urmareste cresterea numarului de cereri de finantare, ci implementarea corecta si eficienta a celor contractate, sau care urmeaza sa fie contractate.
Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Botosani a platit beneficiarilor Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, pana in mai 2013 este 65 de milioane de euro. Detaliata, situatia este urmatoarea:
- Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" - au fost contractate 103 proiecte in valoare de aproximativ 2,6 miliona euro, din care s-a platit, pana in prezent, suma de 2 milioane euro
- Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" - au fost effectuate plati nerambursabile in valoare de peste 4,46 milioane euro. Numarul proiectelor este de 23 cu valoare ce depaseste 7 milioane euro.
- Masura 125 "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii agricole si forestiere" - au fost contractate 13 proiecte cu valoare de 13,68 milioane euro, din care s-au platit deja peste 7 milioane euro
- Masura 141 "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta" are contractate 7961 de proiecte in valoare nerambursabila de aproximativ 14,7 milioane de euro, beneficiarii primind pana in prezent 4,38 milioane euro
- Masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi" - au fost contractate 43 de proiecte cu valoare de 6,5 milioane euro, din care au fost platite 4,67 milioane
- Masura 313 "Incurajarea activitatilor turistice" - a atras in judetul Botosani 2 contracte de finantare nerambursabila in valoare de 164 de mii de euro. Din care 50000 au fost deja platiti
- Masura 322 "Renovarea si dezvoltarea satelor" - au fost semnate 29 de contracte de finantare pentru 54,47 milioane de euro, din care s-au platit pana acum 42,48 milioane euro.
Finantarile nerambursabile oferite prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 (PNDR) sunt o reala oportunitate pentru ca economia rurala a Romaniei sa devina competitiva si sa creasca spre valoarea ei adevarata in dezvoltarea tarii noastre.
Sunt cateva zeci de mii de investitii finantate de catre APDRP, iar sumele ramase disponibile se micsoreaza progresiv. Rezultatele de pana acum arata contributia majora pe care fondurile europene derulate de APDRP o au in economia rurala. Putem spune ca se aduce un aport semnificativ la progresul mediului rural romanesc.
Consider ca motivante rezultatele obtinute pana in prezent, in implementarea proiectelor finantate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, iar roadele eforturilor comune ale beneficiarilor si angajatilor APDRP se reflecta in valoarea platilor efective, realizate pana in prezent.
Sunt convinsa ca la finalul exercitiului financiar aferent perioadei de implementare pragul de absorbtie va fi de 98% si consider ca o concertare a eforturilor beneficiarilor si reprezentantilor agentiei reprezinta garantia indeplinirii obiectivelor privind dezvoltarea rurala, in conditiile in care, doar la Botosani, pana in prezent, numarul total al proiectelor contractate este de 2260 cu o valoare nerambursabila de aproximativ 103,46 milioane de euro.