bucurenci.ro: Suflet de troll

Acum mai multi ani, Catavencii l-au trimis pe Radu Alexandru la Gala Verde, un eveniment intre partenerii caruia se numarau si ei. A doua zi, Radu a scris o mizerie haioasa pe blogul personal, unde identitatea lui de troll il obliga sa scrie mizerii. Pentru cei care nu stiu, un troll este un blogger care uraste tot ce misca,care vede mizerie peste tot si care, ca atare, scrie tot felul de mizerii despre oamenii pe care ii detesta, adica despre toata lumea*. Colegii mei s-au suparat, eu nu. Stati sa vedem ce scrie in Catavencu, le-am zis. Asa cum ma asteptam, la gazeta Radu a prestat un articol foarte civilizat, desi pe alocuri cam fad. A fost un prim semn ca Radu nu e nici prost si nici ticalos.

Cu troll-ul la Festivalul de Teatru

Intamplarea a facut sa-l mai intalnesc apoi si sa stam de vorba. A fost singurul motiv pentru care i-am mai frecventat uneori blogul, pentru ca altfel incerc sa stau departe de blogurile care miros urat. Fiecare cu aerul care-i place, e slobod in blogosfera pentru toti. Dar n-am putut sa nu observ ca Radu are si talent la scris si umor, chiar daca nu neaparat din cel pe care-l gust eu. La un moment dat, m-a desfiintat si pe mine la el pe blog, cred ca mi-a dedicat chiar un foileton. Nu m-a surprins - daca mi-ar fi dedicat o oda in sapte parti, n-ar fi citit-o nimeni. Banuiesc ca nu mi-o fi picat bine, dar ma bucur sa constat ca nici nu mai tin minte ce-l mana exact in lupta.
L-am intalnit apoi (tineti-va bine!) la Festivalul de Teatru de la Sibiu, unde edita, cu nedisimulata greata, dar cu acelasi talent si umor, revista festivalului - tot sarcina de serviciu de la Catavencu. Tin minte ca am vorbit pret de o bere sau doua si ca nu m-am plictisit deloc - atunci cand nu e ocupat sa-si multumeasca publicul, Radu poate fi chiar agreabil (ceea ce, imi dau bine seama, pentru cititorii lui de pe blog e aproape o insulta).
Am incetat sa-l citesc dupa ce mi-am dat seama ca mi-e tot mai greu sa separ personajul plin de ura de pe blog de omul pe care l-am cunoscut si care mi s-a parut cel mai adesea de bun simt. De la o vreme, mi s-a parut ca nu mai face foarte bine distinctia intre ce scrie, unde scrie si cine este.
Acum, o fi Radu incult si n-o fi pricepand cum devine treaba cu teatrul, dar cineva ar putea face un spectacol foarte bun pornind de la povestea lui. Radu sufera de o forma de bovarism galopant: a jucat asa de bine si asa de multa vreme rolul mitocanului nedus la biserica, care face concurs de ragaieli cu vecinii de pe blog, incat a ajuns sa se identifice cu propriul personaj. N-am nicio indoiala ca o sa-i treaca, pentru ca, asa cum a aflat si Zoso, nu se poate trai cu adevarat din asta.

Care-i, de fapt, scandalul?

Chiar daca pornim de la principiul junimist "Anecdota primeaza!", exista totusi mizerii bine scrise si mizerii scrise mizerabil. Textul lui Radu despre Oana Pellea e, cu siguranta, dintre cele din urma. S-ar fi potrivit de minune la el pe blog, alaturi de alte pamflete ratate, dar si mie mi s-a parut putin straniu sa-l vad publicat in Catavencii.
Zic "putin" pentru ca nu e prima data cand unul dintre editorialele Catavencilor musteste de ura, de prostie, de incultura sau de lipsa de umor. Nimic altceva decat o buna dovada ca inteligenta nu e o stare continua si ca nu sunt toti Catavencii egali in fata inspiratiei. Radu a ragait cam tare de data asta, dar nu e ca si cum asta nu s-ar mai fi intamplat niciodata in paginile Catavencilor sau la sedintele lor de redactie.
Daca citesti Catavencii, citesti o revista de satira din partea careia ar trebui sa stii la ce sa te astepti. Eu, unul, n-o mai citesc de multa vreme, pentru ca nu ma mai amuza nici umorul rasist, nici cel misogin si nici cel homofob. Am facut alegerea asta pentru linistea mea, nu ca sa le fac lor un repros. Cei care o citesc, drept sa va spun, mi se par putin farisei atunci cand isi dau ochii peste cap. Iar cand ii cer lui Mircea Dinescu sa-i ia lui Radu dreptul de semnatura, suntem in plin Caragiale. Mai ramane sa-i ceara sa-l barbiereasca si sa-l trimita la reeducare.
Ce-am avut si ce-am pierdut
Doru Buscu (si nu Mircea Dinescu) a gresit cand si-a dat avizul pentru editorialul lui Radu, dar, odata aparut, ar fi gresit si mai tare daca l-ar fi retras. Radu si-a exprimat opinia, Catavencii i-au girat-o. N-ai ce corectie sa mai faci. Tragem linia si facem socoteala: Radu a mai castigat putin la capitolul branding personal; brandul Catavencii a mai alunecat oleaca la vale (dar asta poate fi de bine, pentru ca in vale sunt multi cititori, chiar daca poate mai prosti decat cititorii lor de acum), iar pentru Oana Pellea a fost un fel de Valentine’s Day, pentru ca s-a ales cu un val de declaratii de dragoste.
Spre deosebire de pretinsii cumparatori ai revistei pe care textul lui Radu i-a facut sa n-o mai cumpere, pe mine tot scandalul asta m-a silit sa revin pe site-ul revistei, unde am citit un editorial genial al lui Doru Buscu despre cine l-a flegmat cu adevarat pe Patapievici. Ii sunt recunoscator lui Radu ca mi-a adus aminte ca nu e bine sa pun etichete si nici sa judec padurea pe baza uscaturilor.
Va jur ca nu mi-am propus sa-l scot basma curata din povestea asta, dar eu nici nu cred macar ca a fost cu adevarat sincer cand a scris editorialul cu pricina. Este limpede ca l-a scris, asa cum scrie si pe blog, ca sa-si mai faca putin PR. Inca o data, Radu nu e nici prost, nici ticalos, e doar putin oportunist. Dar o sa-i treaca. Iar eu tin sa-i multumesc si pe aceasta cale pentru ca Oana a mai aflat o data cat este de iubita. Noua, inchipuitilor care inca mai mergem la teatru, cu siguranta n-o sa ne treaca.

* Later edit: Bogdana Butnar imi atrage atentia ca abuzez de termenul "troll". Troll-ul autentic e mai degraba un postac pe site-urile si pe blogurile altora. Stricto sensu, Bogdana are dreptate, dar n-am mai stiut atunci unde sa-l incadrez pe Radu, ca sa fac, totusi, diferenta intre el si tagma bloggerilor civilizati. M-a luminat tot Bogdana: Radu e un troll care are si blog.

xxx

Dragos Bucurenci (nascut la Bucuresti, 30 august 1981) este un activist civic si jurnalist roman. A fondat Asociatia MaiMultVerde, una dintre cele mai cunoscute organizatii ecologiste din Romania, a colaborat cu mai multe ziare si reviste si a realizat mai multe emisiuni de televiziune. In 2008, a aparut pe coperta revistei Esquire ca reprezentant al unui grup de "15 oameni care inoveaza, provoaca si schimba lumea in care traim". In 2010, a fost una dintre vedetele care au concurat in cadrul celui de-al noualea sezon al reality show-ului Dansez pentru Tine.