Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Predictibilitate si stabilitate legislativa", pe care o puteti citi in continuare.

Mediul economic are nevoie de stabilitate si predictibilitate politica, legislativa si fiscala. Un agent comercial in Romania are nevoie de o mare abilitate pentru a supravietui, deoarece la noi criza economica este dublata si mult potentata de lipsa stabilitatii legislative.
Actele normative complicate, interpretabile, care se schimba permanent, reprezinta de multi ani una dintre cele mai mari probleme ale intreprinderilor mici si mijlocii din Romania. Patronatele din Romania nu se plang de fiscalitate ci de instabilitatea legislativa.
Daca firmele mijlocii si mari au angajati specializati si resurse pentru a apela la consultanti, firmele mici si microintreprinderile se bazeaza, de cele mai multe ori, pe contabili sau avocati platiti la ora sau doar pe priceperea asociatilor. Acestia trebuie sa fie mereu atenti la reglementarile si la modificarile legislative care au loc atat de repede incat, practic, nu au timp sa le aplice.
In Romania antreprenorii asteapta o mai mare predictibilitate a mediului economic si o mai mare stabilitate legislativa. De fapt, aceeasi solicitare a fost transmisa de mediul de afaceri fiecarui guvern din ultimii 15-20 de ani.
Este necesar ca ansamblul de legi esentiale Constitutia Romaniei, Codul Muncii, Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, Legea Societatilor Comerciale, Legea salarizarii, Legea invatamantului sa capete o forma viabila si stabila.

Programul de guvernare USL 2013 - 2016 prevede ca obiectiv central, citez:
"realizarea unui echilibru corect intre consolidarea fiscala sustenabila si relansarea economica, intre economic si social, intre nevoia unui stat puternic si reducerea risipei din banul public. In acest sens, vom promova un set coerent de politici macroeconomice menite sa sustina mediul de afaceri, sa refaca atractivitatea investitionala a Romaniei, sa conduca la crearea de noi locuri de munca si sa ofere o evolutie favorabila nivelului de trai al populatiei."
Parlamentul Romaniei, ca organ reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a Romaniei, a dezbatut in acest an o serie de acte normative primite de la Guvern, cu intentia declarata de a stabiliza si clarifica setul de legi esentiale, avand ca rezultat obtinerea predictibilitatii si stabilitatii legislative cerute de mediul de afaceri intern si international.
Cu toate acestea trebuie mentionat faptul ca, si acum, activitatea si rezultatele Parlamentului si a membrilor acestuia sunt judecate dupa cantitate nu dupa eficienta. Si atunci cum ramane cu stabilitatea legislativa?
Acum, intr-un moment in care pietele sunt marcate la nivel global de incertitudine si volatilitate, a actiona pentru a obtine un mediu predictibil a devenit aproape o problema de supravietuire economica. Studiile realizate in prezent la nivel mondial scot in evidenta unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza deciziile de investitii, si anume, predictibilitatea.
Stimati colegi senatori, in contextul tulbure in care se gasesc toate tarile, Romania ar putea marca puncte importante daca va fi consecventa si coerenta din punct de vedere politic si economic.