Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut, in plenul Senatului din 16 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "Sa producem romaneste, sa mancam romaneste!", pe care o puteti citi in continuare.

Toamna este anotimpul recoltelor, e momentul cand adunam rezultatele muncii unui an intreg si ne bucuram de generozitatea naturii. Inca din vremurile dacice este o traditie sa sarbatorim in aceasta perioada, an de an, recolta bogata. Fiecare comunitate din Romania are o traditie si un specific agricol local, iar zona din judetul Mures pe care cu mandrie o reprezint este recunoscuta prin cel putin doua tipuri de produse care pot fi oricand un brand romanesc: marul, la a carei Sarbatoare din comuna Batos am participat cu bucurie la sfarsitul saptamanii trecute si tin sa felicit autoritatile locale pentru initiativa si perseverenta in organizarea unor astfel de manifestari, precum si produsele lactate, cu traditie pe Valea Gurghiului, cunoscute si apreciate din ce in ce mai mult.
In acest context, vreau sa fac o pledoarie pentru consumul de produse romanesti.
In primul rand, produsele alimentare romanesti sunt mai proaspete, mai sanatoase, mai aratoase si au gust mai bun pentru ca au la baza un model de productie traditional ecologic in care ingrasamintele chimice si pesticidele sunt mai putin folosite, o garantie in plus pentru problemele sigurantei alimentare.
Apoi, consumul de produse autohtone reprezinta fundamentul sprijinirii producatorilor agricoli locali, fermelor traditionale de mici dimensiuni, chiar fermelor familiale, care reprezinta coloana unei comunitati ce se poate dezvolta sustenabil, echilibrat si stabil, in forma aspectului natural al societatii pe pamant. Trebuie subliniat impactul asupra economiei locale si asupra pietei locurilor de munca, putem vorbi despre o investitie pentru viitor.
In egala masura trebuie sa subliniem aspectul cultural: consumul de produse romanesti este una dintre cele mai simple, eficiente si la indemana forme de manifestare a patriotismului local, de pastrare a specificului nostru national si de perpetuare a traditiei si inovatiei locale.
Sunt constient de faptul ca administratia si autoritatile, de la cele nationale la cele locale, sunt responsabile pentru a incuraja consumul de produse romanesti si apreciez angajamentul Guvernului si primele masuri concrete de acest tip. Consider ca trebuie sa actionam din cel putin doua directii. Una este cea de sprijin al producatorilor agricoli, incepand de la educarea resurselor umane din agricultura si de la procedurile de obtinere a certificatelor de producator, continuand cu crearea unei infrastructuri de centre de colectare si depozite regionale care sa faciliteze prezenta produselor locale in magazine si supermarketuri, precum si stimularea proceselor de asociere, pana la sprijin financiar substantial, atat prin fonduri europene, cat si de la bugetul de stat. O alta directie este nevoia de a dezvolta cultura si mentalitatea pentru a aprecia produsele romanesti si specificul romanesc, prin educatie si evenimente locale, pentru ca, in cele din urma, decizia ii apartine consumatorului atunci cand se gaseste in magazin, in fata raftului cu o varietate de produse.
Pentru toate aceste, sustin ideea: sa producem romaneste, sa mancam romaneste!