Radu-Tudor.ro: Ce facem cu resursele de zeci de miliarde de Euro?

Dumnezeu a dat Romaniei bogatii ce valoreaza enorm, cateva zeci de miliarde de euro. Ce facem cu resursele noastre naturale? Incepem exploatarea cu riscuri de mediu si beneficii financiare mici pentru noi si mari pentru companiile straine? Ne permitem sa lasam aceste bogatii generatiilor urmatoare, cand noi avem nevoie de bani pentru autostrazi, educatie, sanatate? Cu ce pret vom decide exploatarile?
Valoarea estimata a resurselor naturale romanesti depaseste cifra de 30 miliarde euro : aur, argint, metale rare, cupru, gaze naturale, petrol. Nu sunt contabilizate sarea, izvoarele de apa, lemnul din padurile statului si altele
Iata ce mi-as dori eu sa faca Guvernul Ponta. Sa preia integral exemplul Norvegiei.
Norvegia a creat cel mai mare fond suveran din lume, pe baza banilor stransi din exploatarea resurselor naturale. Government Pension Fund Global are depozite, investitii si active de peste 760 miliarde dolari ! GPFG joaca pe termen lung, avand mandatul de a asigura viitorul economic al tarii dupa ce resursele vaste de petrol si gaze vor fi fost epuizate. Fondul este administrat de un departament care functioneaza la Oslo, in sediul bancii centrale a Norvegiei . Agentia are doar 200 de angajati la Oslo si alti 100 in birouri regionale la New York, Londra, Shanghai si Singapore, potrivit www.bmag.ro.
Taxele si redeventele incasate de Norvegia din industria petrolului si gazelor natural aduc incasari de un miliard de dolari pe saptamana ! Astfel, GPFG a ajuns sa detina in medie 1% din actiunile listate la nivel global. Succesul GPFG este datorat atat exploatarii zacamintelor petrolifere si gazeifere, cat si respectarii consensului politic de catre toate fortele care s-au succedat la guvernare: profiturile obtinute de stat din hidrocarburi trebuie investite in fond.