Evenimentul Zilei: INTERVIURILE 2+1. Deputatul PSD, Sebastian Ghita: "Voiculescu, Vintu, Patriciu si-au trait traiul, si-au mancat malaiul" (Autori: Dan Andronic, Mircea Marian)

Deputatul PSD Sebastian Ghita, fost patron al RTV si fondator al ASESOFT, una dintre cele mai mari companii de IT din Romania a acordat un interviu in exclusivitate Evenimentului Zilei in care a discutat despre marirea si decaderea mogulilor, politica redactionala a RTV si problemele guvernarii.

Sebastian Ghita spune ca vremea mogulilor s-a terminat, iar in presa s-a instaurat democratia. Deputatul PSD a mai afirmat ca PNL trebuie sa se "inhame la caruta guvernarii" si sa-i acorde un suport total premierului Ponta.

- Evenimentul zilei: Domnule Sebastian Ghita, de ceva vreme sunteti intr-un conflict cu Dan Voiculescu si cu Cozmin Gusa. Ceea ce vedem aproape zilnic la stiri reprezinta un conflict intre televiziuni concurente, un conflict intre oameni de afaceri sau exista un motiv ascuns?
- Sebastian Ghita: Cred ca ne aflam la sfarsitul unui ciclu de putere care a inceput in 1989, acum aproape 25 de ani de la Revolutie. Nu e vorba doar de putere politica. Si mogulii de presa, asa cum ii stiam, dispar. Voiculescu, Vintu, Patriciu si-au trait traiul si si-au mancat malaiul. Ideea lor de a construi trusturi media care sa supuna societatea, politica si economia s-a dovedit a fi nesustenabila pe termen lung. Cozmin Gusa nu exista in ecuatia aceasta. El isi doreste sa fie bagat in seama, dar nu-l ia nimeni in serios. Inteleg ca ma jigneste si ma denigreaza zilnic. Nu doresc sa- i raspund.

- Credeti ca societatea va avea de castigat de pe urma problemelor pe care fostii moguli media Patriciu, SOV, Voiculescu le au cu justitia? Se schimba raportul de forte in politica?
- Societatea s-a adaptat deja, ajutata de noile tehnologii IT. Facebook, Google, Twitter, bloguri, site-uri de informatie, sunt deja realitati care nu mai permit sufocarea societatii prin dezinformare de catre un mogul si nici macar de catre toti. Fortele politice din Romania trebuie sa faca eforturi oneste pentru a-si face auzit mesajul. Nu trebuie sa depinda de un trust sau altul. Trebuie sa propuna oameni buni, programe si strategii. Taria mesajului politic va conta, nu puterea trompetei prin care dau mesajul.

- Dar in zona mass-media?
- In zona media, raporturile de forte se egalizeaza. Adrian Sarbu a pierdut suportul CME pentru grupul Mediafax, iar Dan Voiculescu trebuie sa predea controlul fiicei, Camelia. Dinu Patriciu si Sorin Ovidiu Vintu sunt deja out. Pe de-o parte! Pe partea cealalta Cristian Burci creste cu Adevarul. RomaniaTV si economica.net cresc. Evenimentul Zilei si Capital cresc, la fel si B1. Dupa 20 de ani a venit democratia si in media!

(Va urma)