(Continuare)

"Razboiul fostilor securisti cu societatea este pierdut"

• Deputatul PSD Sebastian Ghita este de parere ca fostii securisti, Dan Voiculescu, Ioan Niculae si Sorin Rosca Stanescu au pierdut razboiul cu societatea, dar vor pierde si competitia economica.
In interviul acordat EvZ, deputatul PSD Sebastian Ghita afirma ca premierului Victor Ponta a performat foarte bine si crede ca mandatul sau va arata ca este unul dintre cei mai dinamici prim-ministri.

- EvZ: Ati vorbit de razboiul fostilor securisti - Sorin Rosca Stanescu, Dan Voiculescu, Ioan Niculae - cu serviciile de informatii. S-a inchis acest conflict?
- Sebastian Ghita: Razboiul fostilor securisti cu societatea este pierdut. Serviciile de informatii ale Romaniei au chestiuni importante de rezolvat. Ioan Niculae, Dan Voiculescu pierd competitia economica. Azi, dezvoltarea unui grup de afaceri se face cu proiecte, pe baza de inovatie si competitivitate, iar fostii securisti stiau doar metodele din vremea lui Ceausescu. Dam o spaga la oamenii din Centrala, fortam fabricile sa produca sub costuri si exportam ieftin. Astea nu-s afaceri! E doar spolierea economiei romanesti. Oameni de tipul Voiculescu si Nicolae l-au bagat in faliment si pe Ceausescu. In contrast, SRI si SIE sunt astazi unele din cele mai importante si performante institutii ale Romaniei, si acum nu vorbesc doar de politica de securitate. Vorbesc de dimensiunea contactelor diplomatice si cred ca si o noua expansiune in zona contactelor economice trebuie sa preocupe serviciile de informatii romanesti. Astazi, cea mai multa incredere din partea partenerilor externi este generata de seriozitatea acestor servicii de informatii.

- Cum vi se pare ca a performat Victor Ponta ca premier?
- Foarte bine. O spun cu tarie si din convingere. Premierul Ponta a oprit jaful istoric facut de oameni precum Sorin Blejnar, Codrut Marta, ma refer la milioanele sifonate din manevre cu TVA, Ion Oltean implicat in procesul de restituirea proprietatilor, Adrian Videanu - cu energia si gazul. Se deblocheaza toate programele europene - Mediu, Regio, Munca, Competitivitate si astea sunt lucrurile care conteaza. As zice ca putem adauga la capitolul realizari si obtinerea unui an in plus pentru a cheltui banii europeni. Absorbtia fondurilor comunitarea crescut de trei ori. Emil Boc ne lasase in genunchi- in scandaluri de coruptie si blocati institutional. Cred ca Emil Boc a fost unul dintre cei mai slabi prim-ministri. Un dezastru. De aceea mai sunt multe de facut. Premierul Ponta ne-a spus ca pana in martie anul viitor avem aproape gata autostrazile de la Sibiu pana la Nadlac. Asteptam sa semneze Comarnic-Brasov si Centura de sud a Bucurestiului. Deja mergem pana la Constanta pe autostrada, au inceput lucrarile la metrou... Nu am crezut ca Victor Ponta are aceasta capacitate de munca pe care a aratat-o pana acum. Cred ca mandatul sau va arata ca e unul dintre cei mai dinamici premieri.

- Multi dintre cititorii EvZ nu vor fi de acord cu dumnevoastra. Dar revenind la faptul ca sunteti un membru marcant al PSD, atacurile RTV la adresa lui Crin Antonescu submineaza pozitia lui Victor Ponta in cadrul USL? Vi s-a reprosat acest lucru?
- Stiti cum e, Crin Antonescu a avut un conflict personal nepermis de agresiv cu mai multi jurnalisti pe holul Parlamentului. Presa nu are nevoie de Crin Antonescu. Este exact invers si este datoria dansului sa-si reglementeze relatia cu presa, care azi e dezastruoasa. Dar pozitia lui Victor Ponta in USL nu are legatura cu mine sau RTV. Crin Antonescu poate sa reproseze jurnalistilor R TV orice, dar asta nu are nici o legatura cu USL.

- V-ati gandit vreodata sa renuntati la televiziune? De fapt de ce ati intrat in acest domeniu?
- Nu mai sunt un apropiat al redactiei Romania TV de mult timp. Am explicat de multe ori de ce am intrat in media. Lumea se schimba, eu proveneam din lumea digitala, iar o fabrica de continut jurnalistic este extraordinar de importanta. Astazi toata lumea vorbeste de televiziuni. Dar cred ca dezvoltarea comunicarii pe internet este cea mai importanta. Am condus una dintre cele mai mari companii IT din Romania. Am avut responsabilitatea platii salariilor a peste 6.000 oameni si cred ca e obligatoriu ca fiecare din noi sa se implice in bunul mers al societatii. De aceea am convingerea ca, inainte de a vorbi despre Putere e nevoie de implicare.

- PSD ar trebui sa aiba un candidat propriu la Cotroceni?
- PSD a avut la toate alegerile prezidentiale un candidat propriu pentru ca mereu a reprezentat cea mai mare parte a populatiei Romaniei. Astazi, noi cei din PSD suntem intr-o alianta, am votat intr-un congres un mecanism de desemnare a candidatului la Cotroceni. Cele doua personalitati politice pe care le-am propus electoratului pentru Prim-Ministru si Presedinte sunt Victor Ponta si Crin Antonescu. Scrie clar in protocol ca va candida la presedintie cel cu cele mai mari sanse de a castiga. Chiar daca Victor Ponta a crescut foarte mult in sondaje si la incredere si favorabilitate intrece de departe toti politicienii, la intrebarea directa legata de presedintie va raspund ca Antonescu este inca in fata.

- Chiar si asa, va intreb: se rupe USL-ul? Si daca da, cand?
- Nu se rupe USL-ul. Insa Liviu Dragnea are dreptate. USL trebuie sa devina mai lucrativ, practic si mai pragmatic! Orientat pe rezolvarea de proiecte concrete. Discutiile politice contradictorii din USL trebuie sa se subtieze. Avem de rezolvat probleme administrative, economice, sociale. Si Victor Ponta a spus ca vrea un USL mai eficient. Deci, PNL trebuie sa se inhame total la caruta guvernarii. Premierul trebuie sa aiba suport total din partea USL.

(Va urma)