Senatorul Alexandru CORDOS a sustinut o declaratie politica cu titlul 'Asocierea fermierilor romani, fundamentul dezvoltarii agriculturii moderne', pe care o puteti citi in continuare.

Recent, Guvernul Romaniei a aprobat alocarea temporara din venituri de privatizare a sumei de 2,9 miliarde de lei, ca avans pentru platile directe catre fermieri, bani pe care Comisia Europeana ii va acorda, la inceputul lunii ianuarie 2014. De asemenea lanseaza si proiectul de sprijinire a tinerilor fermieri prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.

In acest an Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a facut eforturi sa plateasca inca din data de 5 septembrie un avans de 75% pentru o parte din beneficiarii platilor cuvenite pe axa 2 din Programul National de Dezvoltare Rurala.

Asadar, nu mai putin de 300 de milioane de euro vor intra in conturile fermierilor.
Doresc sa subliniez un alt aspect legat de aceste plați. In prezent sprijinul financiar pentru fermieri se acorda individual, cuantumul lui nefiind suficient pentru desfasurarea unei agriculturi performante la nivel individual si astfel multe dintre terenurile agricole raman neexploatate desi banii s-au dat.

La nivel national, fermierii ar trebui incurajați sa se asocieze iar sprijinul financiar sa fie acordat atat in bani cat si in echipamente, utilaje si materiale necesare exploatarii terenurilor agricole conform specificului acestora.

Sistemul cooperatist din agricultura romaneasca se afla intr-o faza incipienta, de formare a diferitelor tipuri de cooperative precum cele de servicii, de achiziții și vanzari, de procesare, de exploatare și gestionare a produselor agricole.

Aceste forme de asociere trebuie sa fie promovate la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale impreuna cu avantajele ce decurg din fiecare forma de asociere. In realitate insa, procesul se desfasoara incet desi este sprijinit de catre stat printr-o serie de facilitati fiscale importante, subventii si posibilitatea accesului la solutii de finantare.

Un exemplu de actiune pe care am sustinut-o este initiativa Consiliului Judetean Cluj, de a infiinta un cluster agro-industrial in judet.

Va trebui insistat si pe lansarea proiectului de sustinere a tinerilor fermieri prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 pentru a ne asigura ca tinerii fermieri sunt informati si constientizeaza faptul ca pot primi in primii 5 ani cu 25% mai mult plata pe suprafata pentru suprafete de teren cuprinse intre 25 si 90 de hectare.

Sa nu uitam ca prin viitoarea Politica Agricola Comuna, adoptata la nivel european, Romania poate obtine mai multi bani pentru plati directe si poate face pasi importanti inspre apropierea nivelului de dezvoltare a agriculturii de cel din alte tari europene dezvoltate.

De aceea consider ca in primul rand obligatia reprezentantilor administratiilor centrale si locale este de a intelege foarte bine ce inseamna noua Politica Agricola Comuna, si in al doilea rand, obligatia producatorilor insisi, de a invata, foarte bine, drepturile si obligatiile pe care le au, toate acestea contribuind la o dezvoltare durabila a zonelor rurale.