Senatorul Octavian Liviu Bumbu a sustinut o declarative politica intitulata "Productie mare, preturi mici", pe care o puteti citi in continuare.

Anul agricol 2013 este unul dintre cei mai buni ai Romaniei din ultimii 20 de ani, depasind ca valori rezultatele din 1995. Situatia este cu atat mai buna cu cat tara noastra a urcat pe unul din locurile fruntase in Europa la productia de porumb si pe locul 5 in Uniunea Europeana la productia de grau. Ploile cazute la timp in 2013 au facut ca agricultura sa fie din nou motorul economiei romanesti. Dar, cu toate acestea, productia mare de cereale nu le aduce numai satisfactii fermierilor. Bucuria fermierilor pentru recolta bogata din acest an nu a durat mult. Pretul graului este atat de mic, incat nu-si vor recupera nici cheltuielile. Dupa un an cu recolte mai mari ca in trecut, nici fermierii nu isi freaca mainile calculand profituri de exceptie, si nici consumatorii nu simt ca scaderea abrupta a preturilor a ajuns pana la ei. Care sunt cauzele? Anul agricol bun a adus in Romania mai multe scandaluri decat vesti bune, scotand la iveala distorsiuni grave in functionarea pietelor, de care autoritatile se fac vinovate in mare parte. Scaderea pretului este fireasca intr-un an cu productii in crestere. Neobisnuit este insa faptul ca la noi a scazut mult mai mult decat pe pietele externe. Productia bogata de cereale a scazut pretul in toata Europa. Numai ca, in timp ce in alte tari din Uniune graul s-a ieftinit fata de anul trecut cu aproximativ 10%, in Romania pretul a scazut cu mai bine de 30%.
De aceea, cred ca ar trebui declansata o investigatie privind o posibila intelegere anticoncurentiala intre marii operatori de pe piata pentru fixarea preturilor la achizitia cerealelor, in incercarea de a gasi probe care sa arate daca s-a constituit un cartel pentru stabilirea preturilor. Acuzatii fara precedent la adresa acestora a facut, recent, presedintele Traian Basescu, afirmand ca diferentele intre preturile de achizitie sunt foarte mici, de doar un euro la tona de grau. Totusi, nu se pot sanctiona doar intelegerile anticoncurentiale, chiar daca se dovedeste ca acestea au avut loc.
Pretul mic al graului in Romania a fost influentat si de productia buna la nivel european, bursa de la Paris anuntand deja o scadere cu 15% pe pietele internationale. Pretul graului se estimeaza a ajunge deja la 70 de bani, fata de circa 1 leu anul trecut. Solutia ar fi depozitarea. Desi in teorie am avea suficient pentru cereale, silozurile apartin de fapt marilor industriasi, iar pretul cerut nu ii permite micului producator sa isi tina recolta. Specialistii ii sfatuiesc pe agricultori sa nu vanda deocamdata si sa mai astepte cateva luni, sa stocheze productia. Capacitatea de stocare la nivel national este de aproximativ 17 milioane de tone, iar din aceste 17 milioane, 12 milioane sunt in proprietatea marilor comercianti, adica a acelora care fac legea pe piata.
Pana sa fie dovedita existenta unui cartel anticoncurential al marilor operatori, cauzele pentru care fermierii sunt nevoiti sa vanda rapid recolta, la preturi mici, au cateva explicatii si in deciziile autoritatilor. In acest an, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura nu le-a mai dat producatorilor pret de interventie. Pretul de interventie, care ofera protectia statului fata de scaderi mari in perioada de dupa culegerea recoltei, nu a mai fost renegociat de autoritatile romane la Bruxelles din 2007. In plus, Guvernul a suspendat, din luna aprilie, sistemul certificatelor de depozit, care le permitea fermierilor sa obtina de la banca 80% din contravaloarea in bani a productiei de cereale depozitate in spatii autorizate de Ministerul Agriculturii, evitand astfel vanzarea imediat dupa recolta, cand preturile scad puternic. Tot anul acesta, la prima rectificare bugetara (in iunie), guvernul Ponta a taiat si fondurile pentru acordarea de subventii la motorina agricutorilor.
Producatorii de grau sustin ca, desi pamantul a fost bogat, nu vor castiga mare lucru, pentru ca nu reusesc sa acopere decat 80% din investitii. Producatorii agricoli isi fac deja socotelile privind pierderile cauzate de pretul mic al graului. Ei cred ca ministerul Agriculturii ar trebui sa declanseze o ancheta privind aceasta situatie, pentru ca nu inteleg de ce, in situatia unor preturi atat de mici la grau, nu se observa o ieftinire pe piata a produselor de panificatie.