StirileProTv : Paradoxul unei tari vesnic nepregatite. Avem o recolta record, dar nu si spatii de depozitare

Romania are sanse in vara aceasta sa redevina granarul Europei. Dupa ce anul trecut blestemul secetei a ruinat productia, avem acum cea mai buna recolta de cereale din ultimii 8 ani. Cele mai bune cifre se inregistreaza deocamdata la grau.
Cu belsugul de acum am putea face paine de ajuns pana in 2016. Paradoxal, insa, fermierii nu au unde sa depoziteze atatea cereale, asa ca in unele zone preturile aproape s-au injumatatit fata de anul trecut.
Dupa ce anul trecut pamantul aproape s-a transformat in nisip din cauza secetei, anul acesta, sub ploile binefacatoare, a dat rod bogat.
La grau avem cea mai buna productie din 2005 incoace: 7,3 milioane de tone.
Avem grau cu nemiluita. Romania are nevoie anual de aproximativ doua milioane de tone de grau. Productia de anul acesta este insa atat de mare incat ar putea asigura necesarul tarii pentru mai bine de 3 ani. Ironia este ca si in aceste conditii o mare parte din fermieri se plang ca ii paste falimentul.
Anul acesta, in cele mai multe zone graul se vinde la jumatate de pret fata de anul trecut, din cauza ca lipsesc spatiile de depozitare.
Desi in teorie am avea spatiu suficient pentru aceasta recolta uriasa, silozurile apartin de fapt marilor industriasi, care cer prea mult micului producator.
Nici ministerul nu se implica si sustine ca singura solutie ar fi ca fermierii sa se asocieze si sa-si creeze singuri spatii de depozitare.
Asa cum au procedat 150 de fermieri din Calarasi, care s-au unit si acum vand mai scump decat ceilalti, pentru ca au avut o putere de negociere mai mare. Cea mai mare parte din recolta lor merge la export.
Productii bune sunt si la orz, ovaz si rapita, unde s-au inregistrat recorduri chiar si pentru ultimii 20 de ani.
Orz si orzoaica:
- 2011 - 1,329 milioane tone,
- 2012 - 0,986 milioane tone,
- 2013 - 1, 511 milioane tone
Ovaz
2011 - 0,375 milioane tone,
2012 - 0, 338 miloane tone,
2013 - 0,362 milioane tone
Rapita
2011 - 0,739 milioane tone,
2012 - 0,157 milioane tone,
2013 - 0,647 milioane tone
Cifre bune se anunta si la porumb si la floarea soarelui, dar nici aici fermierii nu au unde sa depoziteze recolta.