Q Magazine: Camerele Agricole, o miza de 3 miliarde de euro

De mai bine de 5 ani, sansa fermierilor romani de a intra in competitie pe piata europeana este blocata de interesele politice. Acum, s-a intrat in linie dreapta, si, daca pana la finele anului nu vor exista Camere Agricole functionale, Romania risca sa piarda trei miliarde de euro in urmatorii ani.
Constienti de efectele nefaste ale masurilor de austeritate in plan electoral, democrat-liberalii au identificat mai multe variante prin care sa incerce fortarea mentinerii sanselor de a ramane la guvernare si dupa alegerile de anul trecut. Una dintre masurile prin care s-a incercat crearea unui vehicul electoral a fost infiintarea si reorganizarea Camerelor Agricole.
Tentativa PDL
Ca orice partid aflat la putere, PDL miza pe presiunea financiara si pe forta din teritoriu. Guvernul Emil Boc a impins organizarea alegerilor, din amanare in amanare, pana aproape de alegerile locale. Calculele erau simple: cine controleaza fermierii controleaza voturile in mediul rural, o zona de obicei dedicata PSD. Din cauza framantarilor de pe scena politica, insa, democrat-liberalii au ratat momentul propice. A urmat rocada la guvernare.
Tentativa USL
Si USL a incercat sa profite de potentialul camerelor agricole. In octombrie, fermierii care doreau sa ajunga in forurile de conducere ale structurilor judetene si-au depus candidaturile. Noua putere a inteles ca nu are timpul necesar pentru organizarea alegerilor. Ar fi fost si inoportun, dupa ce tocmai ratase demiterea presedintelui Traian Basescu, iar situatia Guvernului in plan extern trebuia rezolvata rapid. Pentru 2013, desi ar fi nevoie de aproximativ 40 de milioane de euro numai pentru functionare, Guvernul nu a prevazut in buget fonduri pentru Camerele Agricole. Si, brusc, interesul pentru fermieri nu a mai ramas decat pentru presedintii de consilii judetene, majoritatea USL, care doresc ca structurile sa ramana in subordinea lor.

Ciolos: Camerele Agricole trebuie sa fie ale fermierilor

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a cerut insa eliminarea influentei politice si infiintarea cat mai rapida de Camere Agricole private, reprezentate prin fermieri si asociatii de producatori, cu autofinantare, dar care sa poata primi finantare si de la Guvern sau de la consiliile judetene, in baza unui contract. "Camerele Agricole ar trebui sa dea incredere agricultorilor. Sa fie structuri de interes public in care responsabilitatea sa apartina totusi fermierilor alesi. Adica sa nu fie finantate 100% de stat. Iar finantarea care vine de la stat sa fie facuta in baza unui contract cu termene clare, cu responsabilitati si servicii pe care Camera Agricola trebuie sa le indeplineasca. La fel ca in Franta, Austria sau Germania", a precizat Dacian Ciolos pentru Q Magazine. Saptamana aceasta, a anuntat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, va fi adoptata ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii nr. 122/2012. "Camerele Agricole vor fi ONG-uri private ale fermierilor, care sa lucreze pentru fermieri. Eu sustin ideea ca aceste Camere sa fie de utilitate publica si sa continuam sa lucram cu ele, si noi, Guvernul, si consiliile judetene, probabil pe baza de contract", a sustinut Daniel Constantin.