Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata "Rolul determinant al parcurilor industriale pentru dezvoltare economica", pe care o puteti citi in continuare.

Schimbarile economice si sociale profunde din ultimii ani, consecintele pe care le-a generat criza, aspectele legate de dezvoltare sustenabila in coordonatele noii societatii a cunoasterii au determinat Europa si intreaga lume sa reevalueze mecanismele de modernizare si dezvoltare economica. Noul context economico-social impune o repozitionare a politicii economice si industriale a Romaniei, in care un rol determinant pentru dezvoltare economica si cresterea competitivitatii il au parcurile industriale, tehnologice si stiintifice, structuri care sprijina mutatiile industriale prin specializare inteligenta, concentrarea resurselor si a bazei de cunostinte. Trebuie sa profitam de avantajele pe care le pot aduce parcurile, care ofera un cadru cuprinzator pentru facilitarea si stimularea inovarii, a dezvoltarii regionale, pentru crearea de locuri de munca, fiind poli ai inovarii si ai competitivitatii economice in zonele in care apar.
Dincolo de aceste aspecte de nivel oarecum teoretic, abordez acest subiect dintr-o perspectiva foarte pragmatica, pe care mi-a oferit-o experienta personala in demersul de a deschide si de a aduce la un nivel de performanta Parcul Industrial Mures, proiect pe care l-am coordonat in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Mures in perioada 2004-2008. Pornit de la un proiect Phare de peste 6 milioane de euro in anul 2002, Parcul Industrial Mures gazduieste astazi 16 firme si un incubator de afaceri unde muncesc peste 1700 de mureseni, fapt ce dovedeste impactul sau pozitiv la nivel economico-social, fara a intra in detaliile altor cifre relevante.
Consider ca e nevoie sa avem cat mai multe parcuri industriale si sprijin orice initiativa in acest sens, fapt dovedit de un alt demers pe care l-am intreprins, acela de a fi unul dintre initiatorii Legii privind constituirea si functionarea parcurilor industriale, aflata in faza finala a procedurii legislative si care clarifica aspecte legate de modul de infiintare si de functionare a parcurilor industriale, lucru foarte important in atragerea de investitori romani si straini.
Sansa noastra ca economie, ca tara, este de a invata din experiente de succes si de a ne racorda la trendurile mondiale, de aceea apreciez ca daca e sa vorbim de o politica de reindustrializare a Romaniei, trebuie sa recunoastem locul si rolul parcurilor industriale si sa sprijinim, la modul cel mai concret, dezvoltarea acestora.