Rfi.ro :Laserul de la Magurele, cel mai mare din lume, ar putea concentra investitii de peste un miliard de euro

Laserul de la Magurele ar putea concentra investitii publice si private de peste un miliard de euro si va crea in total 13.000 de locuri de munca, inclusiv pentru 1.000 de cercetatori din toata lumea, din care peste 200 vor fi angajati permenent, a anuntat, vineri 14 iunie, ministrul Mihnea Costoiu
"Este o zi istorica pentru cercetarea romanesca, pentru societatea romanesca. In perspectiva anului 2017, proiectul ELI-NP va fi cea mai avansata infrastructura pe plan modial dedicata studiilor legate de radiatia fotonica, lumina extrema, distribuita in trei locatii - Romania, Cehia si Ungaria", a spus Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, vineri, cand a participat la inaugurarea lucrarilor proiectului ELI-NP, pe platforma de la Magurele.
Prin acest proiect, ce presupune construirea celui mai mare laser din lume, ce va fi folosit pentru cercetare in diverse domenii, vor fi create 13.000 noi locuri de munca, cercetatorii din toata lumea putand aplica pentru 1.000 de posturi, dintre care peste 200 vor fi permanente, a mai aratat ministrul. De altfel, la sfarsitul lunii februarie, ministrul Mihnea Costoiu declara ca au inceput angajarile pentru ELI-NP, director stiintific fiind numit francezul Sydney Gales, seful pe cercetare de la Centre National de la Recherche Scientifique din Paris. De asemnea, au mai fost angajati un cetatean bulgar si doi romani, Daniel Rusescu si Ovidiu Tesareanu, care locuiau de mai multi ani in Germania, respectiv Italia.
Potrivit lui Costoiu, investitiile intr-un proiect de anvergura celui de la Magurele se vor regasi in economie, sub forma unor noi metode si tehnici de productie, in mediul de afaceri, in industria farmaceutica, in medicina, in gestionarea deseutilor radioactiove si in software pentru controalele de securitate din aeroporturi de exemplu.
"Platforma de cercetare Magurele, nu doar laserul, va devei un pol de excelenta si pentru aceasta pregatim mai multe documnte, care sper sa fie aprobate de Guvern, pentru masterat, pentru pregatirea specialistilor", a mai declarat vineri Costoiu.
La ceremonia de inaugurare a lucrarilor, alaturi de seful proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", au mai fost prezenti: premierul Victor Ponta, comisarul european pentru Politici Regionale, Johannes Hahn, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache. De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai Comisiei Europene, oficiali ai Guvernului, reprezentanti ai misiunilor diplomatice in Romania, rectori, academicieni, reprezentanti ai institutelor de cercetare-dezvoltare, membri ai administratiei publice locale, agenti economici etc.
Initiativa realizarii unei infrastructuri paneuropene de cercetare in domeniul laserilor s-a conturat in perioada 2005 - 2010, cand proiectul denumit Extreme Light Infrastructure a fost initiat de un grup de oameni de stiinta in domeniul fizicii laserilor. In 2009, Comisia europeana a luat decizia de construire a infrastructurii ELI in trei locatii: Bucuresti - Magurele, Praga si Szeged.
Pilonul romanesc, Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), ce va fi construit la Magurele, are valoare de aproape 300 de milioane de euro fara TVA, respectiv 356,231 milioane de euro cu TVA si a primit din partea Comisiei Europene o prima finantare de 180 de milioane de euro, fara TVA, din fonduri structurale prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE).
A doua etapa de finantare se va desfasura intre 2014 si 2016. Finantarea UE va fi de 83 la suta, iar statul roman va trebui sa contribuie cu restul de 17 la suta din suma. Constructia centrului de cercetare ELI-NP la Magurele ar trebui finalizata pana in toamna anului 2014, pentru ca apoi sa fie instalati cei doi laseri de mare putere si sistemul de raditie gamma, iar centrul de cercetare sa fie operational din 2017.
In luna aprilie, asocierea Strabag (Austria) - ED Zublin (Germania) a fost desemnata drept castigator al licitatiei pentru constructia centrului de cercetari stiintifice de la Magurele ELI-NP, cu o oferta de 286,3 milioane de lei, fara TVA. Potrivit anuntului de participare al autoritatii contractante, lansat in vara anului trecut, proiectul prevede executia unui ansamblu de cladiri cu suprafata totala construita desfasurata de aproximativ 31.500 mp, care include unitati cu caracteristici tehnice speciale (radioprotectie, protectie la impulsuri electromagnetice sau vibratii), destinate instalarii echipamentelor de cercetare aferente proiectului ELI-NP. Contractul a fost estimat initial la 270,1 milioane lei si va avea o durata de 22 de luni de la data atribuirii. Cercetarile ce vor fi realizate in cadrul proiectului ELI-NP isi vor gasi aplicabilitate imediata in diagnosticarea si tratamentul unor boli grave, a declarat primarul Capitalei, medicul Sorin Oprescu, vineri, la inaugurarea lucrarilor pentru infrastructura proiectului.
"Traim un moment istoric, intram in randul elitei mondiale. Romania devine punct de referinta al progresului. In sfarsit este recunoscut potentialul uman de exceptie al tarii noastre, poate cel mai pretios tezaur pe care il avem - oamenii", a spus Oprecu, vineri, cand a participat la inaugurarea lucrarilor proiectului ELI-NP, pe platforma de la Magurele.
Oprescu a mai spus ca are mai multe motive de bucurie: ca primar general, ca profesor univeristar si ca medic. "Ca primar general al Capitalei Romaniei sunt mandru ca Bucurestiul poate contribui la dezvoltarea acestei citadele a cercetarii stiintifice. Facem inca un pas in randul oraselor competitive, cu puternici poli de dezvoltare in zona metropolitana. Ca profesor universitar, sunt bucuros ca tinerii nostri valorosi primesc un semnal ca se pot intampla lucruri bune si aici. Se pot realiza profesional, isi pot materializa visele, isi pot valorifica maxim calitatile si personalitatea, acasa, alaturi de copiii si parintii lor.
Ca medic, apreciez utilitatea proiectului in domeniul medical, pentru ca rezultatele acestor cercetari isi vor gasi aplicabilitate imediata in diagnosticarea si tratamentul unor boli grave", a declarat edilul. Potrivit primarului general, cercetarile de la Magurele vor putea elucida necunoscute in domeniul medical, care ar putea insemna sansa la viata pentru mullti oameni din lumea intreaga.