Cotidianul: Ordonanta privind impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii a fost aprobata gresit
Deputatii au reparat, la ordin, o noua gafa a Guvernului Ponta

Deputatii din Comisia de buget-finante si Comisia pentru politica economica au fost convocati marti in sedinta de urgenta pentru a repara greseala facuta de Guvern, cu privire la impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii. Apar insa alte probleme.
Ordonanta de urgenta prin care Guvernul vrea sa impoziteze cu 85% salarii compensatorii primite de fostii membri din conducerea ASF a fost scrisa in asa fel incat afecteaza si salariile din mediul privat. Ordonanta a fost aprobata in sedinta de guvern din 4 iunie, in mare graba, si precizeaza ca masura se aplica in cazul tuturor"angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere". Deci si in mediul privat.
De aceasta gafa si-a dat seama abia marti premierul Victor Ponta, dupa ce consilierul sau onorific, Ionel Blanculescu, a spus ca e normal ca si salariile mari din sectorul privat sa fie impozitate cu 85%.
"Ionel Blanculescu nu stie ce am adoptat in guvern. Nu doar ca nu se aplica in mediul privat, nu se aplica nici la stat decat la cei care au lucrat in cele trei comisii din care s-a format ASF", a spus Victor Ponta, raspunzand unor intrebari pe acest subiect. La observatia ca in textul ordonantei scrie cu totul altceva, Ponta a raspuns: "Asta a fost intentia noastra si numai la asta aplicam".
Deputatii au modificat textul, dar ar putea sa apara alte probleme
Comisia de buget-finante si Comisia pentru politica economica din Camera Deputatilor au fost convocate marti de urgenta pentru a repara gafa guvernului. Problema este ca o greseala ar putea duce la alta greseala. Ordonanta referitoare la ASF a fost modificata, printr-un amendament ce ar putea fi neconstitutional.
Deputatii USL din cele doua comisii au aprobat fara sa stea pe ganduri un amendament prin care se precizeaza ca vor fi impozitate cu 85% doar salariile comensatorii primite de membrii din conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Un singur deputat PSD, Viorel Stefan, a atras atentia ca amendamentul respectiv ar putea fi neconstitutional, intrucat presupune un regim de impozitare diferit la stat si privat. "Nu se poate accepta un regim de impozitare focusat pe o institutie. Mai mult decat atat, nu cred ca este constitutional sa introducem un principiu discriminator in domeniul fiscalitatii dupa natura proprietatii sau regimul juridic al institutiei", a explicat Viorel Stefan, precizand ca nu poate fi aplicat un regim de impozitare diferit la o societate de stat de o societate privata.
"Am mari rezerve in legatura cu propunerea de amendament. Textul din ordonanta face trimitere la aplicarea cotei de 85% la toti cetatenii romani care beneficiaza de astfel de venituri, indiferent de unde - de la o banca de stat sau privata, institutie publica sau autoritate de reglementare. Eu ma abtin de la vot", a mai argumentat deputatul PSD. Colegii sai nu l-au contrazis, dar nici nu l-au sustinut. Supus la vot, amendamentul a fost aprobat cu 14 voturi pentru, 2 contra si 11 abtineri.
Modificarea adusa de parlamentari:
"Prin derogare de la prevederile art. 43 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca sau mandatului membrilor consiliului de conducere din cadrul ASF si din cadrul autoritatilor care se reorganizeaza in cadrul ASF".
Textul ordonantei va fi aprobat in Plenul Camerei Deputatilor, cel mai probabil saptamana viitoare. Ulterior va fi trimis la Senat, care este camera decizionala pentru acest act normativ. Potrivit unor surse parlamentare, intentia USL este ca ordonanta respectiva sa fie aprobata de Parlament, cu aceste modificari, pana la sfarsitul lunii iunie.