GANDUL: Dan Sova anunta AUTOSTRADA CU SMS. Taxa pe care o vor plati toti soferii pentru tronsonul Comarnic-Brasov. INTERVIU LA "DUPA 20 DE ANI"

Romanii care vor circula pe autostrada Comarnic-Brasov (58 km), care urmeaza sa fie realizata prin concesiune, vor plati o taxa de autostrada fie prin trimiterea unui SMS, fie prin achizitia unui cod de bare sau a unei viniete din benzinarii, asa cum in prezent soferii isi cumpara rovinieta pentru circulatia pe drumurile nationale.
Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani " care va fi difuzata duminica de ProTV si de voyo.ro, incepand cu ora 10:00.
In cadrul emisiunii de la ProTV, care il are ca moderator pe Cristian Leonte si invitati permanenti pe Claudiu Pandaru (Gandul.info) si Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar), ministrul delegat a explicat cum va functiona mecanismul de taxare care va fi aplicat in prima faza pe autostrazile care vor fi realizate in sistem de concesiune (Comarnic-Brasov, Pitesti-Craiova si centura Sud a Capitalei).
"Plata (taxei de autostrada - n.n.) nu se va face cu sistem de bariera, pentru ca s-ar face aglomeratie. Si nici investitorii nu agreeaza sistemul cu bariera. O sa fie si taxa electronica cu telefonul mobil - prin sms -, o sa fie si cu un cod de bare pe geam, pentru cine circula mai mult, eventual. Poti sa cumperi si de la benzinarie, sa o pui in geam. O sa fie mai multe mecanisme", a declarat Dan Sova.
El a explicat si ce presupune taxarea pe baza unui cod de bare.
"Inseamna sa cumperi tot un fel de vinieta pe care o pui in geam, si cand treci camera de luat vederi iti ia codul de bare si iti ia banii din cont automat. Codul de bare il cumperi tot de la benzinarii", a precizat Dan Sova.
Taxa pentru autoturisme - 3 euro/100 de km
Ministrul marilor proiecte de infrastructura a mentionat ca taxa pe care o va plati un autoturism pe Comarnic-Brasov va fi de 3 euro/100 de km. ' Acesta este modelul financiar. Nu pot sa va spun daca va fi mai mare sau mai mic, asta si in functie si de finantare ', a mai adaugat invitatul emisiunii de la ProTV.
Ministrul delegat a avertizat insa ca cei care depasesc numarul de km pentru care si-au cumparat vinieta vor primi acasa amenda, pe baza inregistrarii camerelor de luat vederi.
Sova: "Ma duc cu cortul pe Comarnic- Brasov, sa nu stea cineva degeaba"
La inceputul lunii octombrie, CNADNR va desemna firma care va construi autostrada Comarnic-Brasov, iar lucrarile ar urma sa inceapa pana la finele acestui an.
"Comarnic-Brasov va fi gata inainte de alegerile din 2016. Nu e vorba numai de vointa mea ca ministru. Eu am mai spus, ma duc cu cortul pe Comarnic- Brasov ca sa nu stea cineva degeaba. Dar sunt anumite chestiuni ce tin de probleme tehnologice. (...) Ca sa faci Comarnic-Brasov trebuie sa scoti din munte 4 milioane de metri cubi de piatra. Nu este un proiect simplu din punct de vedere al constructiei ', a adaugat Sova, la "Dupa 20 de ani".
Negocierile pentru desemnarea castigatorului contractului de constructie si de operare a tronsonului Comarnic - Brasov, parte a Autostrazii Bucuresti - Brasov, au inceput recent.
La discutii au participat patru ofertanti, mai exact Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL, China Communications Construction Company, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini.
"Conform calendarului, dialogul trebuie sa se incheie in august. In octombrie 2013, se semneaza contractul. Dupa aceea, incepe constructia", a declarat recent pentru gandul ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova.
Tronsonul Comarnic - Brasov al Autostrazii Bucuresti - Brasov, cunoscuta si sub numele de "Autostrada Zapezii", va avea o lungime de 58 de kilometri, iar costurile sale de constructie, de operare si de intretinere se vor ridica pana la suma de 1,2 miliarde de euro.
Statul roman a mai avut doua tentative de construire a autostrazii Comarnic-Brasov, una in 2004 si una in 2010, insa ambele au esuat.
Cand vor fi gata autostrazile Pitesti-Craiova si centura de Sud a Bucurestiului, care este stadiul contractului cu Bechtel, ce parere are ministrul delegat despre proiectul Rosia Montana si ce alte mari proiecte are in pregatire Dan Sova puteti afla urmarind duminica, de la ora 10.00, emisiunea "Dupa 20 de ani", pe ProTV si pe voyo.ro.