Moshemordechai.ro: OTV si doua filme americane

Primul film american la care poti fi tentat sa te gandesti e ala despre scandalul Larry Flint, mai exact Larry Flint vs. USA. Cum in filmul ala Flint era jucat de Woody Harelson, iar avocatul sau de catre Ed Norton, toti am gasit ca Flint e simpatic si dreptatea e de partea lui. Am vazut, deci, cum in marea democratie americana ( pe aici se impuneau niste ghilimele) dreptul cetateanului de a vedea buci si tate nu poate fi ingradit. Dreptul asta a fost numit, mult mai elegant, libertatea presei.
Al doilea film, tot american, se numea "Incoruptibilii" si il avea in rolul principal pe Kevin Costner, care il juca pe Eliot Ness, nenea ala care l-a bagat la zdup pentru impozite neplatite. Nu pentru contrabanda, jaf sau macelareala, ci pentru taxe neplatite.
Acum lasam Hollywood-ul si sarim in microbuzul de Bucuresti. CNA a ridicat licenta de emisie postului detinut de Dan Diaconescu. Avem doua tipuri de reactii: a) pretindem ca nu mai incapem in izmene de democrati ce suntem si ne aratam ingrijorati de "atentatul la libertatea presei" b) ne bucuram ca SANEPID-ul a intrat in sfarsit si da cu dezinfectant.
Mai intai am sa va spun ca nu gasesc nicicum ca inchiderea haznalei ar fi vreun atentat la libertatea presei. Sigur nu sunt un mare admirator al operelor compozitorilor de la CNA, dar in niciun caz aici nu este vorba despre vreo lucrare la libertatea presei si asta pentru bunul motiv ca OTV nu avea nicio treaba cu presa. Nici DD vreo treaba cu jurnalismul.
Vomitatul in fata camerei de filmat, aniversarile manelistilor, incaierarile in direct, transmisiunile live de pe cacastoare si toata mizeria care curgea prin canalizarea otv nu avea nicio treaba cu ideea de presa. Plonjonul in abjectie, traficul de calomnii jegoase, aratarea de ticniti fugiti de acasa si toata mizeria de acolo putea fi numita in multe feluri, dar in niciun caz nu avea de a face cu jurnalismul. Ca fapturi neinventariate de Darwin gaseau in otv principala sursa de informatie si divertisment, asta chiar nu e de mirare. Pentru orice rahat exista o categorie de bacterii care sa-l considere delicatesa.
Apoi haznaua s-a transformat in "partid politic" si a dat pe dinafara. Nu fara mirare am putut vedea cum pe sticla jegoasa a otevicii se aratau fara sa roseasca politicieni cu pretentia de respectabilitate, oameni cu carte, academicieni. Toti parand sa sufere de serioase tulburari olfactive. Toti inghesuindu-se sa-l curteze pe seninul imbecil "domnu’ Dan". Iar "domnu’ Dan" a inceput sa creada ca Romania e un fel de otv in care isi scutura el matreata. Ca poate vomita pe oricine. Ca daca asa vrea tegumentul lui face din privatizarea, intr-un moment complicat, unui combinat un intreg circ cu manele. Si nimeni n-are ce-i face. Ca daca incepe campania electorala, atunci latrina lui poate deversa vagoane de rahat si nimeni n-are ce-i face. Ca in buboiul numit PPDD vinde locurile pe listele electorale cum vrea cocoselul lui si nimeni n-are ce-i face.
Acum OTV-ul a fost inchis si n-are nicio legatura cu niciun film american. Nici cu libertatea presei, conservarea biodiversitatii sau libertatea de expresie. Daca iti tunzi flocii si dai cu gaz nu inseamna ca lipsesti paduchii lati de dreptul la libera exprimare, ci ca realizezi un necesar act de igienizare.
M-as arata ingrijorat daca ar exista chiar si cel mai marunt de incalcare a libertatii presei, cu singura conditie de a vorbi despre presa. Puteti admite sau nu, dar n-as sta cu mainile in san daca ar fi hingheriti, de exemplu, cei de la B1, pentru care n-am nicio umbra de simpatie, dimpotriva. In cazul asta insa nu e vorba nici de presa, nici de libertatea de exprimare. Otv trebuia inchis pentru mizeria pe care o reprezinta, nu pentru amenzi neplatite, dar important e ca infectia e evacuata.
Si daca avem o rezerva de principii necheltuita, daca simtim nevoia sa vorbim si sa sarim in apararea unor libertati fundamentale, hai sa o facem acolo unde e cazul.