Jurnalul National : Cum s-a nascut ziarul Libertatea (Autor : Dan Constantin)

In fiecare sfarsit de decembrie din ultimii 22 de ani imi aduc aminte de orele de mare tensiune ale zilei de 22 decembrie 1989. Fuga lui Ceausescu din sediul Comitetului Central - "extras" cu elicopterul din marea de oameni care inconjurasera cladirea - a fost momentul in care in redactia Informatia Bucurestiului a fost luata rapid decizia de a scoate un nou ziar. O prima hotarare deschisese drumul: editia din acea zi, pregatita pentru tipar, nu a mai fost expediata spre rotativa. L-am convins pe redactorul-sef, Dumitru Tarcob, sa priveasca lucid situatia din acele ore ale diminetii care se schimba rapid. Pe la ora 10 i-am spus ca aparatul Comitetului Municipal de Partid nu mai functiona - sediul era gol, la telefoanele sefilor care conduceau Capitala nu mai raspundea nimeni. "Nu mai avem editor - Informatia era "organul" Comitetului Municipal Bucuresti al PCR. Au fost cateva momente de cumpana pana cand Tarcob, nea Mitica, pentru prieteni, a acceptat sa nu tiparim Informatia cu data de 22 decembrie.
In biroul lui de la etajul 2 - redactia functiona in Palatul Brezoianu - au venit cativa redactori care "dublau" conducerea oficiala - din care mai facea parte si Florin Radulescu Botica - secretar general de redactie si al Comitetului de Partid, pe langa Tarcob si subsemnatul, pe atunci redactor-sef adjunct.
Domnul Sica - secretar de redactie, un excelent profesionist al gazetariei in plumb, a facut macheta noii publicatii. Numele Libertatea a venit de la tanarul Buruiana, un ziarist entuziast care a ars prea repede. Stelian Motiu a scris un editorial, Buruiana avea deja ceva pregatit - un manifest "Tiranul a fost invins". Poza fugii lui Ceausescu o facuse Lucian Crisan la ora istorica 11:52, cand ne aflam impreuna in piata de la CC, "tinea" interiorul. Un reportaj din noaptea de sange de la Intercontinental a fost rapid scos de Rosca Stanescu si Horia Tabacu; Val Voiculescu, Mihai Barbulescu, Aurel Ghimpu, Marian Cioba, Petru Calapodescu, Octavian Andronic - care avea sa devina mai apoi redactor-sef si apoi director al ziarului, au semnat in acest inceput de drum al presei romanesti. S-a lucrat cu frenezie, intr-o transa care cuprinsese ca o valvataie intreaga tara. Putin dupa ora 14 stateam in biroul meu si am sunat acasa. Ceausescu nu fusese prins, incepusera primele focuri de arma si i-am linistit, cat puteam sa o fac, pe ai mei. A intrat seful rotativei, care, intr-o formula ambigua - domnule, tovarase Constantin - mi-a cerut sa dau "bunul de tipar". "M-au trimis la dumneavoastra - mi-a explicat tipograful, scuzandu-se parca. Primul numar al Libertatii a plecat imediat cu semnatura mea de BT spre tipar. Ora 14:12 minute, imi aduc bine aminte.
Libertatea a ramas un simbol. In ianuarie 2012, la demonstratiile "Jos Basescu!", oamenii fluturau primul numar al ziarului. Cateva muzee il expun la capitolul "Revolutie". Pe internet, ziarul Libertatea din 22 decembrie se vinde cu 45 de euro.