InfoBrasov.net : DE CE ESTE DETESTAT REGIMUL BASESCU? TOP: FRAUDA, CORUPTIA SI EVAZIUNEA !

Pornim de la o realitate acuta, de fiecare zi: sub Regimul si Presedentia Basescu corupția persista peste tot, iar economia subterana depaseste deja nivelul cel mai ridicat din Bulgaria, tara cu care ne placea sa ne comparam. Pe baza datelor colectate de la institutiile abilitate in controlul financiar (Ministerul Finantelor Publice, ANAF, Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, Curtea de Conturi, Directia Nationala Anticoruptie, Institutul National de Statistica) a fost realizata o baza de date privind evaziunea fiscala si economia subterana din Romania.
Estimarea evaziunii fiscale neidentificate, pe baza economiei subterane.Metodologia INS.

Ponderea evaziunii fiscale identificate in P.I.B.
2004: 1,71
2005: 1,76
2006: 1,77
2007: 2,80
2008: 2,75
2009: 2,87
2010: 2,34

Ponderea evaziunii fiscale neidentificate in P.I.B.
2004: 9,67
2005: 11,07
2006: 12,80
2007: 13,33
2008: 13,07
2009: 14,20
2010: 15,67

Conform estimarilor INS, evaziunea fiscala neidentificata este, in medie, 2/3 din totalul economiei subterane.
In perioada 2004 - 2010, perioada de inceput si de consolidare a Regimului basist, se constata (pana aproape de dublu in 2011 !) o crestere atat a ponderii evaziunii fiscale identificate, dar si o crestere mult mai vizibila a ponderii evaziunii fiscale neidentificate (ceea ce inseamna ca economia subterana infloreste in Romania basista!). Odata ce cresc aceste variabile, este clar - creste si nivelul de evaziune fiscala.
La nivel Uniunii Europene, din 27 de membri, Tara lui Basescu se afla in top, cu o pondere a evaziunii fiscale oarte ridicata. Potrivit datelor publicate de asociația contribuabililor italieni,care ne situeaza pe locul 2, in Romania 42% dintre sumele taxabile nu sunt declarate! Dar pe Basescu, o vreme, l-a interesat doar taxarea fortei de munca individuala, ocupata in agricultura.
Daca evaziunea fiscala inseamna fuga din calea platii impozitelor coruptia inseamna netezirea tuturor cailor care duc la evitarea de plati. Coruptia nu este doar un mijloc de a obtine acces direct la bani sau la diferite resurse, ci si o metoda de a pune la cale evaziunea fiscala. Profitul obtinut prin fapte, acte, actiuni de evaziune fiscala poate fi investit profitabil in actiuni noi de coruptie pentru a asigura noi profituri viitoare din evaziunea fiscala...
Evaziunea fiscala, alaturi de coruptie ramane in continuare unul dintre cele mai nocive fenomene cu caracter economic, fiscal si social in Romania lui Basescu, cunoscand o explozie tocmai dupa aderarea Romaniei la U.E. ...
Daca privim atent cifrele incepand cu 2008,dupa instalarea de catre Basescu a Guvernului BOC, vedem o crestere considerabila in special a ponderii evaziunii neidentificate in P.I.B-ul oficial, de la 13, 33 %, la 15, 67 %. Ceeace este enorm! Factorii determinanti ai ponderii acestui fenomen depind atat de nivelul de dezolvare economica, dar mai ales de nivelul deficitar al legislatiei in vigoare. Nu putem sa vorbim despre functionalitate a institutiilor daca nu exista e legislație concreta care sa combata, tot concret, fenomenul de evaziune fiscala. Dar pentru aceasta era nevoie si de o reconstructie institutionala. Cine s-o faca, Ialomitianu?
De fapt, pe aceste promisiuni a venit la putere tandemul PONTA - ANTONESCU! Combatarea evaziunii fiscale nu este un fenomen nou. In Romania, se estimeaza ca evaziunea fiscala este aproape de 20% din P.I.B-ul Romaniei, performanta pe care Blejnar si-o poate asuma fara riscuri cu Basescu presedinte si Morar la DNA.
Pentru a lupta eficient impotriva evaziunii fiscale, noul Guvern, dar indeosebi institutiile de combatere a acestui flagel national trebuie sa depisteze in profunzime cauzele (morale, politice, economice, tehnice) si modul lor de manifestare directa, ca in teorie, stiu toti.
Ideea fundamentala este ca nu se poate imbunatati comportamentul fiscal al cetatenilor daca nu se perfectioneaza si se consolideaza sistemul fiscal. Iar acest lucru este de nerealizat daca politicienii nu devin responsabili pentru deciziile luate, daca nu sunt organisme de control financiar si fiscal bine pregatite si cinstite care sa-si faca treaba conform legii, pedepsind deopotriva pe cei care nu-si achita obligatiile fiscale, dar si pe cei care fac greseli majore de politica fiscala si de cheltuire a banilor publici!