PSD-Sector2: Felicitari, Dan Diaconescu ! Esti cel mai tare ! (Autor: Andrei Alexandru)

Pe Dan Diaconescu l-am cunoscut in 1992, cand venise la "Curierul National" impreuna cu Marius Tuca tocmai din Caracal sa cucereasca Bucurestii. A fost, subliniez, a fost, un bun ziarist pana pe 12 septembrie 2002, cand, datorita presiunilor exercitate de Adrian Nastase, CNA i-a retras licenta, iar DD impreuna cu angajatii OTV au ramas someri, pe drumuri. De atunci, de cand a inteles ca banul inseamna totul, iara nu onestitatea si buna-cuviinta, DD s-a schimbat radical.
A abandonat filosofia jurnalistului care pazeste democratia in favoarea afacerilor si a unui pragmatism dus la extrem. Si a reusit sa se imbogateasca exploatand slabiciunile sistemului, ale politicienilor, forta televiziunii pe care o controla, cultura precara a multor romani si prostirea oamenilor, practica cultivata intens dupa Revolutie.
Pe langa taxele legale cunoscute de noi toti, exista un impozit nementionat in legislatie: impozitul pe prostie, cunoscut si sub forma sintagmei: "Prostia se plateste", iar DD a incasat multi bani pe seama prostilor. In fond, esenta capitalismului este sa gasesti mijloace legale, fie si la limita legii, sa te imbogatesti cat mai repede. Mijlocul legal folosit de DD a fost sa creeze cat mai mult scandal in jurul sau, sa se vorbeasca cat mai mult despre el si televiziunea sa, adica, sa faca orice, dar orice, ca sa fie in atentia publicului. "Mai sunt 3 zile, 4 ore si 2 minute pana cand veti afla daca Elodia a baut apa plata sau apa carbogazoasa", "Senzational ! Azi, in studioul OTV, vecinul matusii lui Cioaca rupe tacerea. Nici nu stiti ce pierdeti !". Cam acesta e nivelul jurnalismului de televiziune promovat de DD, asa s-a imbogatit. Ca ziarist, el stie ca orice format de emisiune, orice idee ajunge la un moment dat sa se epuizeze, sa plictiseasca publicul, asa ca e nevoie de ceva nou care sa-l mentina in atentie. Bun manipulator, el mai stie ca cu cat e mai mare minciuna, cu atat creeaza mai multa valva si are sanse sporite sa treaca drept adevar. A inventat PPDD si, datorita mediocritatii, incompetentei si compromiterii unei mari parti din clasa politica, PPDD a ajuns la o popularitate care i-ar permite sa intre in viitorul Parlament. Acum, o initiativa proprie sau sugerata: cumpararea Oltchim. Pentru DD jocul este de tipul "win-win", oricum el iese in castig.
Daca pune Oltchim pe picioare - evident, nu pe banii lui, nu de alta dar suma necesara e mult prea mare - castiga cel putin 10 procente pentru alegeri, iar dupa 9 decembrie face alianta parlamentara cu cine vrea "muschii lui", cel mai probabil cu PDL. PDL, cu toata alianta lor butaforica de dreapta si in ciuda sumelor enorme pe care le pune la bataie, e atat de compromis incat n-are cum sa obtina un scor bun la parlamentare. In loc sa cheltuiasca bani pe publicitate, cumpara Oltchim prin intermediari si ajuta PPDD sa castige voturi in defavoarea USL.
Daca smecheria nu tine, pentru DD tot e bine. Are subiecte pentru OTV pana dupa alegeri, nu l-a costat nimic si este in continuare in centrul atentiei publice, adevarata sa sursa de castig.