B365.ro informeaza: Fosta fabrica de tigarete a Capitalei se transforma in parc cultural si comercial. Pe terenul de peste 6 hectare, situat in apropierea Pasajului Basarab se propune realizarea unui ansamblu de cladiri cu functiuni de parc cultural, parc comercial si ansamblu rezidential. Pe acelasi teren vor fi ridicate si doua turnuri de birouri cu 30 si 35 de etaje.
Omul de afaceri Ioan Niculae vrea sa transforme fosta fabrica de tigarete a Capitalei in ansamblu rezidential, parc comercial si parc cultural. Terenul de 6,2 hectare, detinut in trecut de Tutunul Romanesc, se afla acum in proprietatea Interagro, companie al carui actionar majoritar este omul de afaceri Ioan Niculae. Patrimoniul fostei fabrici include 30 de cladiri. Dintre acestea, doar noua au fost clasate ca monumente istorice si vor fi păstrate in cadrul viitoarei investitii.
Potrivit studiului de oportunitate, prezentat miercuri in Comisia de Urbanism a Primariei Capitalei, pe terenul de pe Bd. Regiei va fi amenajat un foyer urban cu o suprafata de 5.000 metri patrati. Mai exact, va fi realizata o piata urbana, acoperita cu un acoperis transparent.
In aceasta piata vor fi amenajate o scena pentru spectacole si spatii expozitionale, iar in mijlocul sau va ramane cosul centralei termice a fabricii ce va fi reabilitat. Piata de 5.000 metri patrati va fi amenajata in incinta fostei fabrici. Astfel, cladirile fabricii vor inconjura practic piata.
"Aici se vor organiza spectacole, expozitii. De asemenea, se va incerca si punerea in valoare a cladirilor monument istoric pastrate pe teren", a precizat arhitectul Florin Machedon, care a realizat studiul de oportunitate pentru acest proiect.

Turnuri de birouri si blocuri de locuinte

Alături de parcul cultural, va fi construit si un parc comercial, un ansamblu rezidential, dar si doua turnuri de birouri. Cladirile de locuinte vor avea 4-5 etaje, sustine arhitectul Florin Machedon. Turnurile de birouri vor concura insa cu Skytower, cea mai inalta cladire din Bucureti, aflata in constructie pe Bulevardul Barbu Vacarescu. Astfel, cele doua turnuri, ce vor fi construite chiar la strads, chiar pe Bd. Regiei vor avea 30, respectiv 35 de etaje (119 metri).
In spatele celor doua turnuri va fi realizat parcul cultural.
Pentru realizarea acceselor in imensul ansamblu de cladiri se ia in considerare si daramarea gradinitei care se afla pe terenul fostei fabrici de tigarete. Gradinita este in acest moment functionala.
Membrii Comisiei de Urbanism au fost de acord cu oportunitatea realizarii acesteui proiect, insa au cerut arhitectului sa stabileasca mai clar in Planul Urbanistic Zonal accesele de circulatie in cadrul viitorului ansamblu.
"Trebuie realizat un studiu istoric si un studiu de circulatie, atat pentru circulatia din interior, cat si pentru cea din exterior", a recomandat presedintele Comisiei de Urbanism, arhitectul Sorin Gabrea.