Fosta BCR Asigurari, in prezent OMNIASIG, a pus pe butuci o afacere cu fonduri europene, refuzand sa plateasca asigurarile pentru doua cladiri distruse de greutatea zapezii
Cand inchei o asigurare de bunuri, te gandesti ca firma de asigurari te va despagubi daca un eveniment nedorit iti va afecta ceea ce ai construit cu greu. Nu-ti trece prin cap ca o societate cu renume, precum BCR Asigurari - care a fuzionat intre timp cu OMNIASIG - va pune stavila unei afaceri cu fonduri europene care se anunta foarte profitabila.
Neprevazutul s-a produs
Firma CAPRI-LACT ar fi, poate, una dintre cele mai interesante afaceri din agricultura doljeana. Istoria ei suna, in mare, cam asa: o femeie intreprinzatoare a avut o idee - sa faca in comuna Mischii, la doi pasi de Craiova, o ferma de crestere a oilor si caprelor cum nu exista alta in Romania. A mers in Franta, a invatat ce presupune o astfel de investitie, apoi s-a intors acasa si a intocmit un proiect pentru obtinerea de fonduri europene in vederea edificarii acestei ferme. Reprezentantii UE au crezut in ideea ei si au sustinut-o cu 1.850.000 de euro. Restul de bani, pana la 3.000.000 de euro, cat reprezinta valoarea totala a investitiei, au venit din credite bancare.
Ferma urma sa adaposteasca 1.500 de animale - capre si oi din rase foarte performante. In septembrie 2011, s-a incheiat constructia celor trei hale, doua fanare si o magazie. Au fost aduse primele animale, iar afacerea a inceput sa mearga. Produsele CAPRI-LACT au aparut in galantarele mai multor magazine, in special in Bucuresti. Promitea sa fie un business exemplar pentru agricultura doljeana. Numai ca, in ultima luna din iarna s-a intamplat neprevazutul. Pe 2 februarie, in urma ninsorilor abundente care nu mai conteneau si a stratului gros de zapada pe care angajatii nu apucau sa-l dea jos de pe cladirile fermei, una dintre hale a cazut sub greutatea omatului.
Polita de un milion de euro pentru "greutatea zapezii"
"Jumatate din hala a cazut, s-a prabusit in interior. Mare noroc am avut ca nu aveam in ea animale. Alta hala, insa, in care se aflau animalele, a fost la un pas sa se prabuseasca si ea. Acoperisul se lasase cu mai mult de un metru spre interior, fiind comprimat de zapada, iar structura de rezistenta a constructiei a fost definitiv compromisa, in sensul ca toate acele arce ale coamei nu mai sunt paralele si echidistante. A trebuit sa-i punem niste propte, pentru ca riscam sa cada peste animale. Zapada a mai afectat, insa in mai mica masura, doua fanare si o magazie", a explicat Maria Ion, managerul firmei CAPRI-LACT din Mischii.
Ferma de oi si capre avea insa asigurare. Pe 18.07.2011, CAPRI-LACT incheiase la BCR Asigurari Craiova - Vienna Insurance Group polita de asigurare IBC nr. 0140338 pentru o valoare de inlocuire a cladirilor de aproape un milion de euro (mai precis 983.200 de euro). Printre riscurile cuprinse in asigurare si mentionate in polita amintita se numara "cutremurul de pamant", "inundatii/viituri", "prabusire/alunecare de teren", "furtuna/vijelie/uragan/tornada/grindina/ploaie torentiala", dar si "greutatea zapezii/ghetii/avalanse de zapada". Ca atare, patroana firmei s-a adresat imediat dupa incident reprezentantilor firmei de asigurari. Atunci a inceput calvarul.
Control dupa control
"Cand au venit cei de la asigurari, au zis mai intai ca hala care nu cazuse n-a fost afectata. Dar s-au suit sus si au vazut, ca, de fapt, poate ramane in picioare doar pana la urmatoarea ninsoare. Zilnic, oamenii se ocupau sa dea zapada de pe acoperis si aveam si acele propte. Cei de la asigurari, atunci cand au venit, asa au si gasit hala - cu acele propte, care o impiedicau sa nu cada peste animale", povesteste Maria Ion.
La inceput, cei de la asigurari i s-au parut patroanei CAPRI-LACT destul de cooperanti: "Au venit, au constatat ce s-a intamplat, au incheiat un proces-verbal, mi-au cerut devize si toata documentatia care le-a trebuit. La inceput i-am luat drept oameni de buna-credinta".
Ulterior, insa, in loc de despagubire, firma CAPRI-LACT primea doar vizite peste vizite de la BCR Asigurari.
"In luna februarie veneau in echipe de cate trei - patru persoane, uneori chiar si de doua ori pe saptamana. Au venit in mai multe randuri cu mai multi experti. Au constatat, au promis ca o sa-mi dea un avans, m-au pus chiar sa fac o cerere pentru asta. Un asemenea avans de 50% din dauna chiar este prevazut in polita, asa ca nu ar fi trebuit decat sa respecte contractul pe care l-au incheiat cu mine. Dupa aceea, brusc, au pus punct si au incheiat cu mine orice colaborare. Atunci m-am dus eu la ei. Cei de la Craiova, incepand cu domnul director Iovan, m-au plasat cu nonsalanta, spunandu-mi ca dauna mea nu mai depinde de ei, ci e de competenta sefilor lor de la Bucuresti. Dar cand am semnat polita nu le depasea competenta?
La Bucuresti, am fost pasata de la o persoana la alta. Fiecare spunea: eu sunt mic si nu depinde de mine, vorbiti cu seful de compartiment, apoi vorbiti cu seful de serviciu, vorbiti cu directorul adjunct, iar intr-un final, inainte de a fuziona cu OMNIASIG, m-au trimis la presedintele lor - Tecau, parca. Am refuzat sa ma duc, pentru ca, cine stie, poate ma trimiteau de acolo mai sus, la sefii lor din Viena…", a afirmat indignata patroana fermei din Mischii.
Halele inzapezite n-au cazut din cauza zapezii
Dupa aproape cinci luni de la prabusirea halei, compania de asigurari care-si desfasoara acum activitatea sub numele OMNIASIG a catadicsit sa raspunda pana la urma firmei CAPRI-LACT. "Mi-au comunicat ca dosarul meu de daune a fost respins. Nu mi-au oferit nici o justificare, decat ca prejudiciul nu s-a produs din cauza greutatii zapezii. Si-au batut joc de un proiect facut cu fonduri europene, de o afacere care putea sa fie prospera. Mie mi-e foarte clar ca, daca-i voi da in judecata, voi castiga in instanta. Pentru asta, insa, ar trebui sa platesc o taxa de timbru care nu este deloc mica - in jur de 10% din valoare - dar pana se termina procesul ce fac? Nu reusesc sa finalizez proiectul la timp, asa ca voi fi pusa sa dau inapoi banii europeni primiti pentru a realiza aceasta afacere! Iar asta intr-un moment in care am adus o parte din animale, am pus in functiune o fabrica de produse din lapte de capra si de oaie, am intrat chiar pe piata, mai ales in Bucuresti, iar acum mor cu zile… Nu pot sa mai aduc restul de animale, sa-mi completez efectivul stabilit prin proiectul meu cu fonduri europene, pentru ca nu am unde sa le cazez. Nu mai pot nici sa-mi platesc ratele si dobanzile la banci. Sunt intr-o situatie ingrozitoare", a spus Maria Ion.
Care era suma pe care ar fi trebuit s-o achite actuala OMNIASIG firmei CAPRI-LACT drept despagubire? "Dupa devize, fara nici un fel de demolare si alte adaosuri, pe cele doua hale dauna ar fi in jur de 320.000 de euro. Asta este pe evaluarea facuta de banca, deci nicidecum nu e umflata. Pana la urma, va trebui probabil sa mai iau un credit si sa refac pe banii mei halele afectate. Ma intreb, insa, cum e posibil sa-i trateze cei de la asigurari cu atata indiferenta si atata nonsalanta pe cei aflati in situatia mea? De ce isi fac reclama in presa si la televiziuni, dar nu isi respecta promisiunile?", intreaba retoric femeia pagubita.
Si tacerea-i un raspuns
Am fi dorit sa va oferim si punctul de vedere al companiei de asigurari. In acest sens, am solicitat oficial Madalinei Constantin, PR Manager OMNIASIG Vienna Insurance Group, un punct de vedere cu privire la situatia de la CAPRI-LACT. Am intrebat daca firma amintita are dreptul la despagubiri, la ce suma s-ar ridica acestea, de ce nu i s-au platit pana acum si cand urmeaza sa i se plateasca? In cazul in care CAPRI-LACT nu are dreptul la despagubiri, am solicitat sa ni se precizeze cum se justifica respingerea dosarului de daune. A trecut de la solicitarea noastra aproape o luna, dar raspunsul n-a sosit. Dimpotriva, firma de asigurari avea alte preocupari, cerandu-ne sa-i punem la dispozitie sesizarea pe care a facut-o catre noi reprezentantul CAPRI-LACT.