Ponderea persoanelor fizice care cumpara masini este in scadere dramatica, ajungand la 31% in primele cinci luni, de la 45% anul trecut, principalii cumparatori fiind corporatiile internationale care au bani sa-si innoiasca parcul auto, a declarat Brent Valmar, vicepresedinte Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA) citat de Mediafax.
"Exista o alunecare puternica spre zona de clienti de flota. Clientul principal a devenit o corporatie, internationala de cele mai multe ori, care inca mai are o afacere care sa-i permita schimbarea parcului auto si are si resurse financiare. Persoanele fizice nu prea mai exista, si se vede si din faptul ca exista tichete (pentru programul Rabla, n.r.) neutilizate. De aceea, programul trebuie suplimentat cat mai repede pentru ca sa fie cat mai accesibil pentru clienti", a spus Valmar.
Calculele APIA arata ca un roman care obtine un venit brut de 446 euro pe luna trebuie sa lucreze 23 de luni pentru a achizitiona o masina de 10.000 de euro si 343 de litri de benzina lunar.
In urma Romaniei dupa aceste criterii se numara Bulgaria, Albania si Ucraina.