Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat ca ar trebui gasita o solutie pentru acei datornici care au ajuns la Biroul de Credit din cauza intarzierii la plata ratelor, astfel incat sa beneficieze de o reducere a perioadei de retinere a datelor de catre Birou.
"In ultimii patru-cinci ani, foarte multi clienti persoane fizice au inregistrat intarzieri la plata. Unii nu au mai platit deloc, in cazul altora banca a inceput procedura de executare silita, dar sunt printre cei care au inregistrat restante unii care fie ca au intarziat si apoi au reusit sa revina la un ritm de plata, fie ca, in colaborare cu banca, s-a gasit o solutie si creditul a fost restructurat, dar solutia s-a gasit dupa ce au trecut multe zile si el a ajuns la Biroul de Credit. Personal, sustin si cred ca trebuie sa gasim o solutie in cazul celor care dovedesc ca a fost un accident scuzabil din cauza situatiei de criza din lume faptul ca au intarziat cateva rate, poate ca ar trebui sa ne gandim sa reducem acea perioada de retinere in baza de date a persoanei ca rau-platnic, sa o aducem la o stare in care sa poata sa se gandeasca la un nou credit", a spus Radu Gratian Ghetea, in cadrul Romanian Retail Banking Forum.
El a precizat ca aceasta propunere nu a fost discutata la nivel de ARB si ca va fi dezbatuta, urmand sa fie analizate si alte propuneri.
NewsIn