AGERPRES : Premierul Ponta le-a cerut ministrilor sa precizeze ca Guvernul nu face modificari fiscale fara acordul FMI, BM si CE
Premierul Victor Ponta le-a cerut miercuri ministrilor din cabinet sa precizeze de fiecare data in declaratiile publice ca Guvernul va lua orice masura de modificare a sistemului de taxe si impozite doar dupa o analiza de impact si dupa acordul Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
"Este campanie electorala, suntem un guvern nou, plin de bune intentii si ne dorim sa facem foarte multe lucruri bune si sper ca o sa le si facem. E foarte important, pentru ca este o situatie extrem de complicata la nivel european, ca toate lucrurile bune pe care vrem sa le facem si ma refer la sistemul de taxe si impozite, sa precizati de fiecare data sau sa vorbim cat mai putin, dar cand vorbim sa precizam de fiecare data ca orice schimbare, oricat de mica, in sistemul fiscal-bugetar, se va face numai dupa analize foarte serioase care sa arate care sunt implicatiile oricarei taxe eliminate sau nu, si numai dupa ce avem un acord clar, ferm de la institutiile financiare internationale cu care avem un acord, adica FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana", a spus Ponta, la inceputul sedintei de guvern.
El a precizat ca aceste precizari sunt adresate in primul rand pietelor externe, in conditiile dificile internationale. "Nu avem doar prieteni, nu avem doar oameni care vor sa inteleaga ceea ce spunem, noi spunem ca vom incerca in 2013, ca ne dorim anumite lucruri, fie ca e vorba de CAS, de agricultura, de alte lucruri de principiu bune, si mai ajung semnalele in alte tari ca deja gata, de maine schimbam tot sistemul fiscal si cine stie ce se va intampla cu Romania", si-a motivat prim-ministrul solicitarea.
In context, el a amintit ca agentiile de rating au pastrat evaluarea favorabila pentru Romania, aceasta fiind o nota buna pentru Guvern. "Agentiile de rating ne-au pastrat evaluarea si e un lucru foarte bun, cred ca este principalul premiu pe care l-am primit dupa prima luna de guvernare, faptul ca intr-o Europa extrem de tulburata, unde alte tari au o multime de probleme, aceste agentii de rating atat de hulite si atat de riscante pentru toate tarile, ne-au dat primul test si prima nota buna", a apreciat seful Guvernului.