Adevarul.ro : Amnistie fiscala pentru consultanti, artisti si jurnalisti

Statul nu va continua procesul pentru plata retroactiva a TVA pe drepturile de autor, iar plafonul de deductibilitate creste la 220.000 de lei.
O ordonanta de urgenta care aduce unele modificari Codului fiscal a fost aprobata ieri de Guvern, una dintre prevederile acesteia constand in cresterea de la 119.000 la 220.000 de lei a plafonului cifrei de afaceri peste care trebuie sa te inregistrezi ca platitor de TVA.
In prezent, contribuabilii care realizeaza venituri de peste 35.000 de euro calculati la cursul din data aderarii Romaniei la UE (3,38 lei/euro), adica 119.000 de lei pe an, trebuie sa se inregistreze la Fisc ca platitori de TVA. De la 1 iulie 2012, acest plafon va urca la echivalentul a 65.000 de euro, adica 220.000 de lei.
Cei mai multi dintre contribuabilii care realizeaza venituri anuale aflate in apropierea acestei limite sunt cei care presteaza servicii platite in regim de drepturi de autor, adica jurnalistii, realizatorii si moderatorii TV, consultantii si artistii (actori, cantareti, interpreti, pictori etc.).
In anii trecuti, unii dintre acestia au depasit plafonul de 35.000 de euro, dar nu s-au inregistrat ca platitori de TVA, astfel ca Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-a autosesizat si, in 2011, sub conducerea lui Sorin Blejnar, le-a cerut plata TVA pentru toti anii anteriori in care au depasit acel plafon.
Guvernul depune armele
Impotriva artistilor si jurnalistilor in cauza, Guvernul si ANAF au declansat un proces de urmarire in vederea recuperarii banilor (TVA, dar si penalitatile aferente), iar conflictul a trecut prin mai multe etape in justitie.
Recent, insa, Curtea de Apel a abrogat normele metodologice intocmite de Fiscul condus de Sorin Blejnar, prin care s-a introdus in mod abuziv plata TVA retroactiv pe drepturile de autor.
Hotararea este supusa recursului, insa statul nu va mai face acest pas dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu ministrul de Finante ca sa gaseasca o solutie pentru anularea TVA la drepturile de autor.
Altfel spus, statul nu mai continua procesul si instituie un fel de amnistie fiscala, astfel ca artistii si - mai ales - jurnalistii in cauza scapa de aceasta urmarire.
"As vrea sa dau un semnal foarte clar ca, desi Guvernul actual este si el criticat, nu trebuie sa folosesti instrumente fiscale ca sa lupti impotriva mass-media", a precizat premierul Victor Ponta.
65.000 de euro este plafonul de venituri anuale (sau cifra de afaceri, dupa caz) dincolo de care contribuabilii trebuie sa se inscrie ca platitori de TVA.

Masurile juste ale Guvernului

1. Pe langa majorarea plafonului de deductibilitate a TVA pe veniturile din activitatile independente de la 119.000 la 220.000 de lei si amnistia fiscala incheiata cu artistii si jurnalistii, Guvernul Ponta a mai adoptat o serie de masuri ce pot fi considerate juste. Iata cateva dintre ele:
2. Introducerea unei taxe "de solidaritate" prin care se va aplica o corectie de 16% pe veniturile bugetarilor care castiga peste 4.500 de lei lunar.
3. Reducerea cu 30% a cheltuielilor de protocol si deplasari. Suma astfel stransa, estimata la peste 1,8 miliarde de lei, va fi utilizata inclusiv pentru reintregirea salariilor bugetarilor.
4. Interzicerea reprezentantilor statului de a mai face parte din mai multe consilii de administratie sau adunari generale ale actionarilor in diverse companii. Participarea acestor demnitari in sedintele consiliilor de administratie si adunarilor generale ale actionarilor, care era remunerata consistent, a fost limitata la o singura astfel de structura.
5. Renuntarea la impozitarea fiecarei tranzactii in castig, criticata de jucatorii din piata de capital. Guvernul a decis ca impozitarea profitului sa fie efectuata anual. Astfel, brokerii vor determina castigul net anual.