Instantele incep sa cearna in cauzele dezvoltatorilor imobiliari pusi de Fisc sa plateasca TVA la tranzactiile imobiliare, daca acestea depasesc 35.000 de euro anual. Pana acum, unii au castigat impotriva Finantelor, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat dreptate Fiscului in alte cazuri. Procesele continua cu duiumul.
Abia la trei ani dupa ce au inceput procesele cu TVA-ul la imobiliarele construite si vandute pe persoana fizica incep sa se cearna apele in cazul spetelor pe care le au dezvoltatorii imobiliari cu Fiscul. In peste jumatate din cauze, instantele s-au pronuntat definitiv, iar in alte spete sentintele au fost casate. Recent, in doua din cazurile legate de TVA la imobiliare, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza Fiscului doljean, iar Finantele incearca sa se lege de aceste cazuri si in alte dosare similare. Totusi, exista alte cazuri in care statul a pierdut in fata oamenilor. Povestea a inceput prin 2010, cand Fiscul le-a cerut TVA-ul retroactiv tuturor celor care au vandut locuinte si terenuri pe persoana fizica, adica acelora care erau de meserie dezvoltatori sau care faceau bisnita cu apartamente, in scop comercial, respectiv cumparau mai ieftin si vindeau mai scump. "Dupa ce au aparut procesele cu TVA-ul la imobiliare, dezvoltatorii care au construit in ultima perioada au intrat in legalitate, adica ei vin si se declara platitori de TVA la Finante. Iar noi am obtinut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar procesele dureaza mai mult acolo, pentru ca se dau termene mai lungi", a spus Eugen Calinoiu, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Dar lucrurile sunt departe de a se fi rezolvat. "Dupa ce s-a pronuntat Inalta Curte in spetele respective, balanta inclina in favoarea Fiscului. Noi pierduseram initial la Curtea de Apel Craiova, dar am castigat la Bucuresti. Acele procese au fost cu constructii noi (doua blocuri de locuinte). Mai sunt intarzieri la terenuri, unde cei implicati solicita expertize, pentru a demonstra ca nu au de plata TVA catre stat", a spus Cristina Guranoiu, sefa Compartimentului Juridic din cadrul DGFP Dolj.
Sase oameni au de plata 2,2 milioane de lei
Pana in acest moment, instantele au dat decizii irevocabile in favoarea a patru persoane fizice care aveau procese cu Fiscul in ceea ce priveste TVA la imobiliare. Acestia au castigat procesele si nu mai trebuie sa plateasca la Finante peste 500.000 de lei, potrivit datelor de la DGFP Dolj. Au fost respinse actiunile definitiv si irevocabil pentru sase persoane fizice, care au de achitat la stat 2,28 milioane de lei. In cazul celor mai mari sume imputate de Fisc persoanelor fizice care au vandut mai mult de cinci locuinte, inca nu se stie ce se intampla cu ele, pentru ca instantele nu s-au pronuntat definitiv si irevocabil. Pe rolul instantelor mai sunt 15 dosare, aflate fie la Tribunalul Dolj, fie la Curtea de Apel Craiova, dar multe dintre ele sunt procese mai noi, introduse in al doilea "val", in 2011. Valoarea acestora este de 12,6 milioane de lei. Fiscul informeaza ca au existat si sentinte casate si trimise spre rejudecare pe fond. Patru astfel de dosare sunt intoarse si se afla in faza de recurs la Curtea de Apel Craiova.
Cine este obligat la plata TVA
Orice persoana care vinde in scop comercial un bun (si in mod repetat), iar valoarea tranzactiilor depaseste 35.000 de euro anual e obligata sa plateasca la stat TVA de 24% din valoarea tranzactiilor. Aici intra inclusiv speculatorii, care cumpara si vand apartamente periodic, de multe ori vanzandu-le in interval mai mic de trei ani de la achizitionare. Dupa ce s-au identificat persoanele care aveau de plata TVA la imobiliare, Fiscul a extins numarul platitorilor in randul agricultorilor care au cultivat sute de hectare pe persoana fizica si care au valorificat bunurile, cerealele obtinute de pe terenurile respective. Toti cei care au obtinut peste 35.000 de euro au de plata TVA de 24% la stat (in cazul in care nu isi justifica cheltuieli de infiintare si intretinere a culturilor).
Cat au de plata "dezvoltatorii TVA"*:
- 4 dosare castigate de persoanele fizice (527.180 de lei);
- 6 dosare castigate de Fisc (dezvoltatorii au de plata 2.281.875 de lei);
- 15 dosare sunt inca pe rolul diverselor instante, valoarea fiind de 12.692.226 de lei;
- 4 dosare in care sentintele au fost casate si intoarse spre rejudecare.
*Date furnizate de DGFP Dolj