Moneda europeana face ca romanii sa scoata mai multi bani din buzunar pentru ratele la creditele in euro, pentru factura la serviciile
de telefonie, pentru alimentarea cu benzina sau motorina. In scurt timp se scumpesc si produsele de import.
Daca se mentine trendul actual al euro, atunci la sfarsit de luna sau la inceputul lunii viitoare, cheltuielile oamenilor vor creste la multe capitole, din cauza ca foarte multe servicii si chiar produse sunt raportate la cursul leu-euro. Moneda europeana a urcat la 4,4421 lei pe un euro - curs oficial al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) valabil pentru luni, 21 mai 2012, astfel ca o serie de facturi ale romanilor vor fi umflate. In aceeasi perioada din luna trecuta, euro fusese cotat la 4,37 lei pentru o singura moneda europeana. Si la cursul BNR pentru ziua de astazi, moneda europeana s-a mentinut in jurul a 4,4408 lei pentru un euro, cu doar 0,03% mai putin decat cursul valabil pentru ieri.
Primii afectati, cei cu rate in euro
Persoanele care au contractat credite in valuta au de suferit din cauza devalorizarii leului din ultimele zile. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a precizat ca aceia care au credite in valuta ar fi "la mila Domnului", din cauza ca nu s-au imprumutat in moneda nationala, adica in moneda in care isi incaseaza salariile sau alte venituri. "Este vorba de oamenii care au credite, este riscul pe care si l-au asumat si noi, la Banca Nationala, am spus sa faca credit in moneda in care sunt platiti, pentru ca altfel isi asuma un risc valutar enorm", a aratat Vasilescu, potrivit capital.ro.
Cine are rate scadente in aceasta perioada la credite in euro, in special persoanele care au credite ipotecare sau imobiliare in valuta europeana, trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar. De exemplu, o persoana care avea luna trecuta de plata o rata de 200 de euro, dupa 20-21 aprilie, scotea din buzunar 874 de lei, daca rata ar fi fost calculata la cursul BNR de atunci, de 4,37 lei pe un euro. Astazi, persoana in cauza ar plati la banca 888 de lei, cu 14 lei mai mult decat luna trecuta. Evident, suma se mareste cu cat creste si rata bancara. La 500 de euro pe luna, o familie care si-a cumparat un apartament cu credit ipotecar a achitat in aprilie 2.185 de lei la banca, iar luna aceasta plateste 2.220 de lei, deci cu 35 de lei in plus, intr-o singura luna. Bancherii sunt mai temperati cand vine vorba despre cresterea ratelor cauzate de euro. Ei spun ca de la inceputul anului a scazut EURIBOR - un indice care sta la baza calculului dobanzii la creditele in euro - , si ca acesta aproape ar echilibra cresterea euro de acum. Adica o rata scade la termenul stabilit prin contractul de credit ca urmare a scaderii EURIBOR, dar creste ca urmare a cresterii euro. Totusi, si bancherii recunosc ca ratele clientilor cresc usor, din cauza riscului valutar. "Clientii nostri cu credite ipotecare in euro sunt afectati in mica masura de devalorizarea cursului de schimb. Ratele lor cresc cu pana la 30-50 de lei pe luna, pana la aceasta data. Costurile la creditele in euro sunt, in majoritatea cazurilor, calculate in functie de EURIBOR la trei luni, iar EURIBOR este in scadere de la inceputul anului", a spus directorul unei sucursale bancare din Craiova.
Cine sta cu chirie si a negociat cu proprietarul plata in euro are numai de pierdut din devalorizarea monedei nationale, platind ceva mai multi bani luna aceasta.
Tarifele de telefonie, exprimate in euro
Operatorii de telefonie mobila si unii dintre cei de telefonie fixa au tarifele exprimate in euro. Pana acum, cresterile nu sunt foarte mari, dar, adunate la mai multe abonamente sau mai multe servicii pe care persoanele le achita luna de luna, acestea se simt si la buzunarul omului de rand. La un abonament de 10 euro, o persoana achita luna trecuta 43,7 lei, iar luna aceasta va plati 4,44 lei, de exemplu. Aceleasi calcule se aplica si pentru facturile emise catre firme de diversi prestatori de servicii, care au ofertele exprimate in euro.
Creste pretul marfii de import
Cea mai mare influenta a cresterii euro se va vedea in perioada urmatoare, cand marfurile din spatiul intracomunitar vor fi vandute in Romania. Marfa care este cumparata acum si pentru care se platesc mai multi lei va fi vanduta in tara la preturi mai mari, pentru ca firmele care fac achizitiile trebuie sa acopere acel risc valutar. "Influenta devalorizarii leului se va vedea peste o luna, doua, cand marfurile aduse de peste granita vor ajunge pe rafturile magazinelor. Atunci, preturile vor fi mai mari, pentru ca marfurile importate se vor scumpi din cauza devalorizarii leului in raport cu euro", a precizat un bancher craiovean.
Urmeaza cresterea pretului carburantilor?
Nici nu a inceput bine euro sa urce in comparatie cu leul, ca au si trecut la noi scumpiri companiile care vand combustibil pe piata romaneasca. A devenit deja un obicei ca la cea mai mica fluctuatie a euro comparativ cu moneda nationala, preturile carburantilor sa creasca. Daca leul isi va continua deprecierea, pretul benzinei si al motorinei va fi si mai ridicat. Tarifele mai mari la combustibil cresc cheltuielile de transport ale firmelor, iar de aici urmeaza deja cunoscutele scumpiri, care influenteaza putin cate putin preturile marfurilor. Din istoria recenta se poate observa ca repetatele scumpiri ale carburantilor nu conduc la cresterea preturilor alimentelor si altor marfuri cu acelasi procent cu cat creste euro.
Avantajele cresterii euro
Printre putinii avantajati de cresterea euro sunt exportatorii, care incaseaza aceeasi suma in euro pe marfa vanduta peste granita, dar, in momentul transformarii acelei sume in lei, firmele respective incaseaza mai multi bani decat inainte de cresterea euro. Mai castiga putin cei care incaseaza chirii in euro, precum si cei care au salarii negociate in euro.