Sute de craioveni s-au inscris pe liste si vor sa vada cum se produce inghetata Top Gel, la moderna fabrica din Carcea. Primii copii care au vizitat ieri fabrica se asteptau sa vada pe liniile de productie o marmota care sa amestece intr-o oala mare cu lapte.
Producatorul local de inghetata Top Gel a deschis ieri portile craiovenilor si tuturor celor care doresc sa vada cum se fabrica inghetata. Primii care au pasit in fabrica de inghetata ieri de dimineata au fost copiii de la o gradinita particulara din Craiova, care au stat minute in sir sa priveasca modul cum se produce desertul pe care ei il consuma cu placere. Micutii credeau, in prima faza, ca vor vedea in fabrica marmota care amesteca intr-un cazan mare cu lapte, pentru a produce inghetata. La finalul vizitei, micutii i-au aplaudat pe muncitorii care ambalau inghetata Top Gel. "Am venit sa vad cum se face inghetata, pentru ca imi place foarte mult. Nu stiam ca se face aici. Mi-a placut cum trec pe banda inghetatele", a spus Raluca Demetrian, care are cinci ani si jumatate. "Sotia mea s-a ocupat de programarea copiilor la aceasta vizita la Top Gel, dupa ce a citit anuntul in Gazeta de Sud. Noi avem un program amplu luna aceasta: ducem copiii in mai multe fabrici din Craiova, pentru a vedea cum se realizeaza diverse produse, iar aceasta este a doua fabrica pe care o vizitam", a spus detinatorul gradinitei Joylight, Gabriel Dumbrava, care a adaugat ca a fost foarte interesant pentru micuti sa vada cum se fabrica desertul lor preferat.
Compania informeaza ca se poate intra in fabrica in grupe de cate 25 de persoane, dupa o programare prealabila. Pana acum s-au inscris pe liste peste 600 de oameni, in special copii si studenti, dar s-a format si o grupa de pensionari, licentiati in domeniul industriei alimentare. Campania "Zilele portilor deschise" la Top Gel este programata intre 14-31 mai, dar organizatorii au spus ca este posibil sa reia vizitarea fabricii, datorita succesului mare pe care initiativa l-a avut inca de la inceput.
Cota de piata de 20% in Romania
Zilnic, la Top Gel se fabrica 50-60 de tone de inghetata. În intreaga firma exista 712 angajati, inclusiv la cele 21 de puncte de lucru din tara. În procesul de productie de la fabrica de inghetata din comuna Carcea (langa Craiova) sunt angrenati 250 de oameni, care lucreaza in trei schimburi. Cateva luni pe an, la Top Gel se lucreaza "la foc continuu". "Consideram ca ne-am consolidat cota de piata la 20% pe tara, ca volum, si estimam ca ocupam locul I sau II pe tara in acest moment. Productia de inghetata incepe la noi la mijlocul lunii martie. Pe anul 2011, cifra de afaceri a companiei a fost de 17,3 milioane de euro", a declarat Adriean Asan Mic, directorul general al Top Gel.
"Totul este natural"
Ideea ca oamenii sa aiba posibilitatea sa viziteze fabrica i-a apartinut unuia dintre asociati, care este si administrator al Top Gel, Petre Popa. El a spus ca a initiat aceasta campanie "pentru ca oamenii sa stie cum se fabrica inghetata, sa fie in tema, dar, mai ales, vrem sa le aratam consumatorilor nostri ca inghetata Top Gel se produce in cele mai bune conditii. Am mers pe ideea de transparenta. Copiii care viziteaza fabrica primesc cate o inghetata de la noi", a spus Petre Popa, asociat la Top Gel. El a mentionat ca inghetata Top Gel este un produs realizat din componente naturale: "Totul este natural la inghetata, pentru ca, incepand de anul acesta, legile comunitatii europene obliga ca toate ingredientele sa fie naturale si nu 'identic naturale', colorantii sunt naturali, laptele este praf - deci natural, folosim ca si grasimi uleiul de cocos, care este natural etc. Singurul care poate fi nenatural este stabilizatorul, emulgatorul, adica acel ingredient care leaga inghetata, dar procentul in care se foloseste este infim si acesta se utilizeaza conform unor legi".
Cum se face inghetata
La Top Gel se produc 35 de sortimente de inghetata: pe bat, la cornet, sandvici, vafa, dar si rulade, de tip tort si altele. Se produce in conditii de maxima siguranta alimentara, iar containerele si utilajele folosite sunt dintre cele mai noi si performante, informeaza compania. Cornetele sunt aduse din Franta, iar unele dintre caserole din Germania. În rest, materia prima provine din Romania. Dupa ce se face receptia materiilor prime (lapte praf, zahar, coloranti naturali, grasimi vegetale, arome si adaosuri, cum ar fi bucati de ciocolata, de caramel sau topinguri), acestea vor fi depozitate in conditii speciale. Apoi incepe fabricarea inghetatei. Ingredientele sunt amestecate in containere speciale, dupa care urmeaza pasteurizarea la temperaturi foarte inalte (80-82 de grade Celsius). Top Gel sustine ca amestecul se lasa la maturare cateva ore, apoi urmeaza o operatiune care se numeste frezerare, adica mixul de inghetata este adus la temperaturi de -46 de grade Celsius. Dupa aceea se pune in forme si se ambaleaza, apoiinghetata se supune unui soc termic in tunelul special, la -37 de grade, unde se tine 30-40 de minute sau chiar o ora, in functie de sortiment. Urmeaza impachetarea si depozitarea la -18 grade Celsius. Înghetata este apoi distribuita catre magazine, de unde ajunge in mana sau in frigiderul consumatorilor.