RFI.ro: Teribila greseala a Europei poate fi indreptata (The Guardian)

Crearea monedei Euro a fost un sacrificiu pe altarul birocratilor europeni. Dar exista o salvare si ea se gaseste in democratia batranului continent. Democratia ne poate salva de moneda unica.
Din afara zonei Euro, celor carora le pasa de Europa se intreaba "ce dracu’ se intampla acolo"? Ce e pana la urma aceasta criza Euro? Ce se intampla cu Grecia, Portugalia, Italia, Spania si, mai nou, Franta si Olanda? Am luat-o cu totii razna?
Economistul Paul Krugman are un raspuns: Europa recreaza in cel mai mic detaliu criza din 1930. El crede ca guvernele comit sinucidere economica prin austeritatea pe care o impun propriilor economii. In loc sa gaseasca solutii de stimulare a cresterii economice, guvernantii europeni au impresia ca taierile si reducerile ar fi solutia miraculoasa. Statele europene par a nu fi capabile sa iasa din dogmele defuncte ale salvarii monedei Euro.
Istoria se repeta rareori, dar lectiile ei nu trebuie uitate niciodata. Din 1925 pana in 1931, Europa aplica masuri de austeritate pentru a putea face fata - chipurile - concurentei americane. Rezultatul acelor politici ne este cunoscut. In zilele noastre, nu trece luna fara o mini- sau maxi-criza a monedei Euro si noi ce facem? Ignoram istoria si facem aceleasi greseli. E ca si cum Keynes nu a trait niciodata si singurul economist demn de amintit din acea perioada ar fi Churchill. Vrem ca apa sa curga la deal si nu la vale in loc sa admitem ca nicio tara nu isi poate plati datoriile in conditii de recesiune, somaj si, mai mult, instabilitate politica. Vedem cu pica guverne unul dupa altul, sapte la numar pana acum, dar vor mai veni, fiti fara grija. Iar concluzia nu este decat una: atata vreme cat catusele monedei unice nu vor fi scoase, statele europene nu vor avea crestere economica stabila si stabilitatea unei guvernari politice coerente. Ar trebui sa trecem conceptul de "uniune" in categoria celor mai mari greseli ale istoriei. Sau macar aceasta uniune monetara creata fara premise rationale de functionare.
Franta e subiect de "facut misto" din cauza dreptei "debile" (Die Welt)
Pentru ca Marine Le Pen sa nu poata triumfa dupa alegerile de la finele saptamanii, politicienii francezi trebuie sa ofere alegatorilor raspunsurile corecte la intrebarile lor legitime. Si mai trebuie ceva: verticalitatea de a nu face compromisuri cu extrema dreapta.
Cu totii am citit sau am auzit: Marine Le Pen a spulberat recorduri, a reusit miracole cu partidul creat de tatal sau antisemit, a mobilizat alegatori si a readus extrema dreapta pe prima scena a politicii franceze. In acelasi timp insa si-a facut tara de rasul lumii prin simplul fapt ca fiecare al cincelea francez cu drept de vot se regaseste in acel program electoral debil.
Istoria va arata cine este responsabil pentru ascensiunea acestui partid urat mirositor. Ea va trage un bilant al dreptei moderate care a permis ca acea granita intre centru si extrema sa fie incalcata cu atata lejeritate. Prea des politica zilelor nostre este mai degraba un spectacol decat un proces rational. Alegerile prezidentiale sunt un fel de Star Academy unde nu mai conteaza ce gandesti si cum argumentezi, ci daca esti "bun", daca ai punctaj, daca urci in sondaje. Chiar si fara tonurile antisemite, rasiste si xenofobe, discursul Frontului National din Franta raspandeste o ura sociala si o vulgaritate care va acapara intregul spatiu public incetul cu incetul. In duminica votului, partidele traditionale nu aveau ochi pentru acest fenomen. E ceasul al doisprezecelea si ochii trebuie deschisi in fata pericolului pe care il reprezinta manifestarile extremiste.
Sigur, oamenii care au votat Le Pen nu pot fi exclusi din societate si lor nu li se poate spune "Stati acasa pe 6 mai" sau "Votati in alb la turul al doilea". Nu, lor trebuie sa li se transmita urmatorul mesaj: "Veniti la vot, exprimati-va liber, dar in discursul meu nu veti gasi niciun compromis facut sectei voastre".

Sarkozy in cruciada ultranationalista (Le Figaro)

Deja se poate vedea ca ambii candidati la presedintie si-au schimbat strategia de campanie pentru aceste doua saptamani. Nicolas Sarkozy a pornit in forta la vanatoare de voturi in domeniul electoral al Frontului National. Ieri a catalogat partidul "lepen-ist" drept "compatibil" cu Republica Franceza.
Oficial, goana dupa voturile extremei drepte se cheama "incercarea de a intelege votul pro Le Pen" de duminica trecuta. Nicolas Sarkozy a calificat optiunea ultranationalista drept legitima si a subliniat ca "daca nu ar fi fost asa, atunci Republica i-ar fi interzis acestei formatiuni sa se inscrie in cursa electorala".
Intrebat de un jurnalist daca exista anumite limite pe care nu le va incalca, presedintele-candidat a raspuns mirat ca nu intelege. "Nu avem dreptul sa vorbim cu electoratul frontist? Imigratia, frontierele, natiunea - toate acestea sunt subiecte despre care ar trebui sa vorbim cu totii". Si inca un motiv de ingrijorare, de data aceasta demonstrat prin date concrete: 64% din electoratul favorabil lui Nicolas Sarkozy ar fi de acord ca acesta sa faca un deal cu Frontul National in vederea alegerilor legislative. Brusc, extrema dreapta nu mai este un tabu.