Senatorul Sorin-Constantin Lazar i-a adresat o intrebare Ministrului Economiei, Comertului si Mediului, Lucian Nicolae Bode. OBIECTUL INTREBARII: Cine va profita de pe urma privatizarii companiilor de stat care gestioneaza importante resurse naturale?

In urma acordurilor incheiate cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, Romania si-a asumat angajamentul privatizarii companiilor de stat, printre acestea aflandu-se si companii care gestioneaza resurse naturale deosebit de valoroase.
Pe lista privatizarilor sunt incluse companii ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, companii miniere care corect gestionate ar putea aduce miliarde de euro bugetului national.
In prezent o intreaga disputa este legata de compania miniera Cuprumin care are principal obiect de activitate exploatarea zacamintelor nationale de cupru, materie prima cotata foarte bine pe pietele internationale.
Ce criterii are statul roman in vedere in momentul in care va privatiza aceste companii si care vor fi beneficiile in urma privatizarii acestora?
Ce vor castiga cetateniei Romaniei din privatizarea resurselor naturale ale solului si subsolului in comparatie cu cetatenii tarilor arabe care au resurse importante de petrol?