Ieri a fost prima zi de recrutare a 500 de viitori angajati ai Ford Romania si aproximativ 1.000 de oameni au stat la rand sa se inscrie pe liste. Candidatii sunt mai intai inregistrati, acestia fiind invitati la interviu intr-o alta zi, la sediul firmei Manpower. Procesul de recrutare dureaza doua saptamani.
Sute de craioveni s-au asezat la coada ieri-dimineata, la sediul firmei de recrutare Manpower, pe bulevardul Nicolae Titulescu, nr. 35. Alte sute de oameni au ajuns la rand dupa cateva ore, in incercarea de a prinde un loc din cele 500 de posturi de la Ford. Ieri a fost prima zi de recrutare si s-au inscris deja in jur de 1.000 de persoane, dupa calculele noastre. Procedurile dureaza doua saptamani. Oamenii s-au ingramadit din prima zi sa se inregistreze, in speranta ca vor prinde un loc de munca la Ford. Unii au venit pentru prima data, cu CV-urile in mana. Altii aplicasera inca de anul trecut direct la Ford, iar ieri venisera sa se inscrie din nou.

Speranta unui loc de munca

La rand stateau oameni de varste si profesii diferite, de la tineri studenti si pana la someri si gospodine. "Sunt aici de la ora 9.00. Am stat vreo doua ore la rand. Aplic pentru un post de operator de baza. Sunt student la Ingineria Sistemelor Electromagnetice si sper sa obtin un post la Ford", a spus Cosmin Fotea, de 21 de ani, din Craiova. Daca tinerii studenti sperau sa obtina un post la producatorul de autoturisme din Craiova, cei care nu aveau nici o legatura cu industria auto erau putin mai sceptici. "Stam de doua ore la rand. Au fost 200-300 de oameni inaintea noastra. Sunt somera si vreau sa lucrez pe banda la Ford. Nu am lucrat in domeniul auto si cred ca n-avem nici o sansa, dar ne incercam si noi norocul", a spus Aurelia Palalau, de 42 de ani. "Am 25 de ani si am terminat Facultatea de Tehnologie a Produselor Agroalimentare si nu mi-am gasit de lucru in domeniu. Incerc o reprofilare acum. Sunt somer si sper sa obtin un post la Ford, desi nu prea cred ca am mari sanse pentru ca nu sunt in domeniu si poate se tine cont si de asta", a spus Dan Alexandru Robescu. "Eu mi-am depus CV-ul direct la Ford anul trecut si m-au sunat de doua ori pana acum. Am venit si aici, ca probabil se tine cont si de CV-urile depuse direct la fabrica", a spus un alt barbat de 38 de ani, care statea la rand sa intre la firma de recrutare. Candidatii intrau in grupuri de cate cinci, li se dadea un numar de ordine, apoi erau invitati la interviu intr-o alta zi. "M-am inscris, dar pentru interviu m-au chemat joi, la ora 13.00. Cred ca va fi o babilonie de nedescris, dar asta e... Nu avem ce face. Stam la cozi, venim la interviuri. Eu lucrez, am serviciu, dar ce sa facem, doamna, daca avem salarii mici? Speram si noi la mai bine!", a aratat Anghel Gienini (37 de ani). Un barbat trecut de prima tinerete incerca insistent sa intre numai sa adreseze o intrebare. "Pana la ce varsta avem voie sa ne inscriem?", intreba disperat omul carunt, trecut bine de 50 de ani.
Directorul filialei craiovene a Manpower, Sorin Diulescu, a precizat ca "procesul de selectie va dura doua saptamani, dar oamenii probabil au vrut sa vina din prima zi. Asa se explica numarul mare de aplicanti care asteapta sa intre. Noi doar ii inregistram, pentru ca procedura sa dureze mai putin, iar oamenii sa nu stea prea mult la coada. Ii primim pe cei interesati in fiecare zi, de la ora 9.00 pana la ora 15.00, timp de doua saptamani". Pe usa de la Manpower scria ca inregistrarea oamenilor in procesul de selectie se face pe baza cartii de identitate. Compania producatoare de autoturisme va tine cont si de CV-urile depuse de aplicanti direct la fabrica in cadrul campaniilor anterioare de recrutare. Pana zilele trecute erau peste 2.000 de CV-uri depuse direct la Ford. "Suntem bucurosi sa vedem ca un numar foarte mare de oameni s-au inregistrat astazi. Noi vom analiza si baza noastra de date, unde exista deja cateva mii de persoane", au precizat reprezentantii Ford Romania.
Ford angajeaza 500 de oameni

Dupa ani intregi de promisiuni, Ford a anuntat recent ca va angaja 500 de persoane. Directoarea de Resurse Umane din cadrul Ford, Angella Alexander, a precizat zilele trecute ca majoritatea posturilor oferite acum de Ford sunt pentru muncitori direct productivi, in speta, operatori de baza, dar sunt scoase si cateva posturi de specialisti pe diverse domenii - aici solicitandu-se experienta. "Vom incepe productia in iunie, iar pana atunci trebuie sa angajam 500 de persoane. De saptamana viitoare (saptamana aceasta - n.r.) vom fi ocupati cu selectia, pentru ca trebuie sa avem acesti angajati pana in iunie. Avem deja o lunga lista de candidati (...) avem mii de CV-uri", a afirmat presedintele Ford Romania, Jan Gijsen, in urma cu cateva zile, la lansarea noului Ford B-Max in Romania. Presedintele Ford Romania a mai precizat atunci ca in trimestrul al patrulea al anului in curs va mai avea loc un nou proces de recrutare si de angajare in cadrul companiei, cand se va infiinta tura a doua la Fabrica de motoare din interiorul uzinei. Ford inca nu a dat publicitatii numarul de joburi ce vor fi create la iarna in cadrul companiei.

Ce presupune selectia de personal

Afisul postat de firma de recrutare la sediul sau de pe bulevardul Nicolae Titulescu (la Complexul Groapa) arata ca Ford ofera posturi de operatori de baza si tehnicieni de intretinere. Pentru cei care opteaza pentru un post de operatori au loc inscrierea si "verificarea disponibilitatilor de a accepta conditiile de lucru cu Ford". Apoi, candidatii sunt testati la "calcul matematic, intelegerea textelor, transfer analogic, chestionar comportamental, test de dexteritate, test de inspectie de calitate". Interviul individual se tine cu un evaluator.