Doar 15% dintre doljenii care au cerut la Fisc restituirea taxei auto au dreptul sa-si primeasca banii inapoi. Cei "descalificati" de Finante ameninta ca dau statul in judecata.
La mijlocul lunii ianuarie, mii de oameni s-au napustit la ghiseele Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj pentru a li se restitui pana la 25% din taxa auto platita de ei anterior, atunci cand si-au inmatriculat autoturismele. Doar ca ambiguitatea legii si graba in care au fost facute modificarile legislative privind taxa auto i-au defavorizat pe multi dintre cei care si-au cerut de la stat banii inapoi. Asa s-a ajuns in situatia ca, la Dolj, doar 15% dintre cei care au cerut la Fisc restituirea taxei sa se incadreze in prevederile legii pentru a-si primi banii inapoi. "Din 2.000 de persoane care au depus actele pentru restituirea taxei auto platite anterior, doar 300 au de primit sumele respective, iar pentru restul au fost respinse cererile, pentru ca nu se incadrau in conditiile legii, in sensul ca taxa platita de ei anterior era mai mica decat taxa rezultata din calcule, acum, dupa noua lege", a explicat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Legea nr. 9/2012 prevede o reducere a taxei cu pana la 25%, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea actului normativ cu pricina. In anexa la Legea 9 se precizeaza care este cuantumul taxei pentru emisiile poluante, in functie de norma de poluare. Practic, oricine putea sa isi faca un calcul daca mai are de primit bani de la stat sau nu.

Oamenii sunt debusolati

Persoanele care au depus dosarele in ianuarie-februarie pentru restituirea a 25% din taxa auto abia acum primesc deciziile de la Fisc. Cei mai multi doljeni nu se "incadreaza" sa primeasca banii de la stat. "Mi s-a spus ca e neclara legea si ca eu nu ma incadrez sa imi restituie banii. Ca as fi beneficiat de restituire daca as fi platit taxa marita de trei ori. Or, nu scrie acest lucru in lege. Am platit taxa auto de 4.300 de lei pentru o Nubira I. Am solicitat sa mi se restituie parte din taxa anul acesta, conform legii, dar mi s-a respins. Nu inteleg de ce...", a spus Alex V. din Craiova. In conformitate cu Codul de Procedura Fiscala, oamenii ar fi trebuit sa primeasca banii in termen de 45 de zile de la depunerea cererii, iar sumele ar fi compensate cu alte datorii pe care doljenii le-ar fi avut catre Fisc. Cei "descalificati" de catre Fisc primesc acasa deciziile prin care sunt anuntati de acest lucru. Contribuabilii care se incadreaza la restituirea taxei pot incasa banii de la ghiseele Trezoreriei.

Cum au fost bagati in ceata detinatorii de autoturisme

Taxa auto s-a schimbat de trei ori in doi ani. Ultimele modificari au pus degeaba oamenii pe drumuri. OUG nr. 1/2012 a aparut recent, pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale Legii 9/2012, si prevede conditiile in care oamenii care s-au grabit sa plateasca la inceputul acestui an puteau sa ceara taxa inapoi. Iata conditiile in care oamenii aveau posibilitatea sa se adreseze Fiscului pentru restituirea taxei, in perioada in care legiuitorii isi dadeau cu "stangul in dreptul": "Articolul 2(1) Contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile art. 4, alin. (2) din Legea nr. 9/2012, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a acestei legi si data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pot solicita restituirea acesteia". Ordonanta de Urgenta nr. 1/2012 suspenda pana la 1 ianuarie 2013 plata taxei de poluare pentru autovehiculele mai vechi de 2007.
In Legea 9/2012, articolul 4, alineatul 2, la care se face referire in ordonanta precizeaza: "(2) Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii". Acesta a fost suspendat pana la inceputul lui 2013.
Vor sa dea statul in judecata
Persoanele care se considera nedreptatite de modificarile si interpretarile legislative privind taxa auto s-au adresat deja instantelor de judecata sau spun ca vor merge in instanta in perioada urmatoare. "Am sa-i dau in judecata si am sa imi recuperez integral taxa auto! Un prieten a dat deja statul in judecata", a spus Alex V. din Craiova. Tribunalul Dolj informa anul trecut ca sute de doljeni si-au cerut taxa auto direct in instanta.