Blogul lui Constantin Gheorghe : Dezbaterea publica, o gluma proasta

Stiu, v-am plictisit si ieri cu tema asta: marirea salariilor bugetarilor. Dar am urmarit dezbaterea publica pe marginea ei. Politicienii, stupizi, ca de obicei, au abordat lucrurile doar in cheie electorala. Desi anuntul lui Basescu era electoral, fara indoiala, putea fi o buna ocazie sa se discute problemele de fond ale functiei publice, care se duce dracului usor-usor, iar salariile mici sunt doar unul dintre motive, si nu cel mai important.
La fel de inepte sunt discutiile purtate de economisti, cu rare exceptii. Inepte, pentru ca reductioniste, grosolan simplificatoare si ideologizate peste masura. Aceasta ideologizare extrema a economiei, ca demers teoretic, este de neinteles. Mai ales intr-o tara care a suferit de pe urma ideologizarii abordarilor economice si pana in 1989.
Evident, pana la urma ce ramane este un dispret profund fata de "bugetari", vazuti de foarte multi drept un soi de blestem al Romaniei, desi nu cu prea multe zile in urma toata lumea se intreba unde sunt "bugetarii", aia de la ISU, medicii, jandarmii, armata, functionarii administrativi, si altii ca ei. Dar, de! Atunci era viscol, acum da coltul ierbii, iar nu avem nevoie de ei! Nu-i nimic! Vin inundatiile, iar ne amintim de ei...
Ce-i mai grav in toata afacerea asta e lipsa de proiect. Pur si simplu nu vad un proiect coerent de iesire din criza si de reluare a cresterii economice. Pe care il auzi sau il citesti, are o solutie simpla si miraculoasa, desi asa ceva nu exista in economie! Se bate multa moneda pe reducerea CAS. O sa-l reduca, la un moment dat. Ei, si? Se va umple Romania de locuri de munca? Evident, nu! Ne-au mai povestit asta si cu ocazia schimbarii Codului Muncii. Si vad ca a crescut somajul, cu toata "flexibilizarea" pietei muncii. A scazut munca la negru? Nu! Are sa scada in cazul reducerii CAS? Nu! Pentru ca aia care folosesc munca la negru nu pentru 3%-5% in minus la contribuitiile sociale se vor "deranja" sa angajeze cu acte in regula. Ce dracu‘, parca n-am trai toti in tara asta de rahat, sa ne mai facem iluzii!
Pur si simplu patronatul insista pe aceste reduceri, pentru ca e calea cea mai facila de a obtine o crestere a profitului. Nu tu investitii, nu tu retehnologizari, nu tu cresterea calitatii fortei de munca, prin cursuri de calificare. Nu! Vine statul si-ti lasa mai multi bani! Dupa care vine unu‘ ca Basescu, si ne spune ca sistemul de pensii, si cel de sanatate, nu au bani, si trebuie privatizate, ca statul e prost gestionar! Nu, e doar prost! Si e prost pentru ca asa vrea sa fie!
Oricum, nu avem cine stie ce sperante ca lucrurile se vor imbunatati. Nu are cum se intampla minunea asta, atata vreme cat gandim cum gandim. Asta cand gandim...