Casele de schimb au cele mai mici tarife, in timp ce bancile practica un curs mult diferit fata de cel oficial, adica la institutiile de credit valuta este mai scumpa
Valuta cumparata prin intermediul bancilor este mai scumpa decat la casele de schimb valutar. De asemenea, cine doreste sa vanda euro sau dolari iese in pierdere daca se adreseaza bancilor. Decalajul intre cursul de schimb oficial afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este destul de mare. De exemplu, BNR afisase pentru ieri un curs de 4,3473 lei pentru un euro, iar la bancile de top aceasta valuta se cumpara cu 4,275 - 4,285 lei, in schimb se vindea catre persoane sau firme cu 4,395 - 4,425 lei. In acelasi timp, la casele de schimb din centrul Craiovei, euro se cumpara cu 4,325 lei si se vindea catre diverse persoane cu 4,355 lei. La sume mici de valuta, diferenta intre cursul bancii si casa de schimb este aproape insesizabila, dar la sume mari se simte diferenta de curs valutar.
Volumul mare al tranzactiilor se face prin banci

Unitatile bancare afiseaza doua tipuri de schimburi valutare: unul valabil la casa de schimb a bancii, altul valabil pentru cei care efectueaza tranzactii valutare in cont. Alte banci deja afiseaza trei cursuri, inclusiv pentru cei care fac operatiuni de schimb valutar de pe carduri. Bancherii sustin ca prin intermediul bancilor schimba valuta atat persoanele fizice care au credite de platit in valuta, cat si companiile care fac schimburi comerciale cu exteriorul. Cursul de schimb este mai mare la banci din cauza cererii crescute. "Cererea si oferta stabilesc cursul de schimb pe care il practica o banca. Cel mai mare volum al tranzactiilor cu valuta se realizeaza prin intermediul bancilor", a spus reprezentantul unei banci craiovene. 90% dintre creditele ipotecare sunt in valuta, ceea ce inseamna ca oamenii trebuie sa schimbe lunar leii pe euro, dolari sau franci, pentru a-si achita ratele.

Maruntis la casele de schimb

In acelasi timp, oamenii care au rate de platit in valuta schimba euro si dolarii la casele de schimb. "Oamenii cumpara doar pentru rate, pentru diverse lucruri. In medie, se schimba 50-100 de euro. Au venit si pentru maruntis, sa vanda 5-10 euro. Cei care vor sa cumpere cer sume mai mari pentru rate la banci, dar cei care vand valuta vin cu sume mici", a declarat pentru GdS reprezentanta casei de schimb Alborz Exchange din Craiova.
Desi multe persoane au credite in franci elvetieni, aceasta moneda exotica nu se gaseste la casele de schimb, iar oamenii interesati pot face tranzactii doar in cont, la bancile unde isi platesc ratele. "Se cumpara euro si dolari, pentru ca franci elvetieni nu avem. Acestia nu prea se gasesc. Nici bancile nu prea au, pentru ca nu vine nimeni din Elvetia sa ne vanda franci. Azi avem doar 80 de franci", spune reprezentanta Alborz Exchange.
Cotatiile valutelor la una dintre banci*
Cumparare Vanzare Curs BNR
Euro 4,275 lei 4,425 lei 4,3473
Dolar 3,232 lei 3,369 lei 3,2908
Franc elvetian 3,484 lei 3,718 lei 3,5989
*Curs valabil ieri, la casa de schimb a unei banci
Cum se vinde valuta la o casa de schimb
Cumparare Vanzare Curs BNR
Euro 4,325 lei 4,355 lei 4,3473
Dolar 3,290 lei 3,330 lei 3,2908
Franc elvetian 3,540 lei 3,620 lei 3,5989