CEZ a inclus taxa radio-TV pe factura de energie electrica. Mica taxa colectata prin aceasta constrangere face marele buget al TVR.
Nu stiu cum vi se pare dumneavoastra, dar eu ma simt santajat de compania CEZ. Furnizorul de energie electrica in Oltenia emite o singura factura pentru consumul de curent si taxa radio-TV, profitand de pozitia de monopol pe care o detine in zona.
Taxa radio-TV este statuata prin doua hotarari de guvern (HG nr. 977/2003 si HG nr. 978/2003). Art. 1 din HG mentionate stipuleaza ca "persoanele fizice cu domiciliul in Romania, cu exceptia celor care declara pe propria raspundere ca nu detin receptoare TV, au obligatia sa plateasca o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuziune/televiziune". Art. 5, alin (1), spune ca "taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuziune/televiziune se va incasa de la platitorii acesteia, de catre Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Electrica SA, in baza unui contract de mandat, odata cu plata energiei electrice consumate". CEZ, care a preluat SDFEE Electrica Oltenia, a inteles ca incasarea taxei "odata cu plata energiei electrice consumate" inseamna sa emita o singura factura pentru cele doua servicii.

Factura obligatorie

Procedura nu este legala. Ordinul nr. 29/2003 privind aplicarea prevederilor HG nr. 831/1997, pentru aprobarea formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, ne arata la art. 1 care sunt activitatile de livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate direct catre populatie, pentru care agentii economici sunt obligati sa emita facturi fiscale. Lit. e) spune ca facturile sunt obligatorii pentru "furnizarea, la domiciliul clientului, a energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de internet". Pe de alta parte, Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ne lamureste cum se emit facturile. Art. 155, alin. 5) - Facturarea - spune ca o factura cuprinde in mod obligatoriu mai multe informatii, printre care "denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala, ale persoanei impozabile care emite factura". Evident, aceste date nu apar pe facturile emise de CEZ. Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal admit ca emiterea facturii poate fi externalizata. Dar factura poate fi intocmita de catre un tert cu anumite conditii, printre care si aceea ca "factura sa fie emisa de catre tert in numele si in contul furnizorului/prestatorului" si "sa cuprinda toate elementele prevazute la art. 155, alin (5), din Codul Fiscal". Asadar, este clar ca CEZ profita de pozitia dominanta pe piata furnizarii de energie electrica pentru a ne constrange sa platim taxa radio-TV.