Ford a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul impotriva statului roman, solicitand restituirea taxelor vamale platite de companie in perioada 13 decembrie 2007 - 16 decembrie 2008. Inalta Curte a dat castig de cauza celor de la Ford, dupa ce compania castigase la Curtea de Apel Craiova, iar Vama a facut recurs.
"Nu am primit inca decizia instantei. Este vorba despre recalcularea taxelor vamale si de repunerea lor, in functie de decizia instantei. Nu stim despre ce suma este vorba, pentru ca se calculeaza in functie de fiecare piesa de schimb intrucat unele nu sunt purtatoare de taxe vamale, iar altele sunt. Cu siguranta vom returna banii catre Ford, dar nu stim cati", a spus directorul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Craiova, Mircea Dan Matei.
Ford ceruse DRAOV admiterea temporara a importului de piese efectuat in perioada respectiva, iar Vama invocase ca solicitarea companiei venise prea tarziu, peste termenul-limita dat de lege. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este "definitiva si irevocabila", potrivit incheierii de pe site-ul instantei. In urma cu un an se vehiculau sume de circa 3,5 milioane de dolari pe care Ford le-ar cere inapoi de la statul roman.
"Ford saluta decizia favorabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ne angajam sa colaboram cu autoritatile vamale de la nivel local in vederea punerii in aplicare a deciziei instantei", au declarat reprezentantii companiei pentru GdS.