Singurul producator de oua ecologice din Dolj si printre putinii din tara si-a dezvoltat ferma avicola in comuna Teasc, sat Secui. GdS va prezinta povestea afacerii cu gaini nestresate care fac oua de calitate. Intreprinzatorul doljean s-a dezvoltat rapid, deoarece cererea de oua ecologice de pe piata este aproape dubla fata de oferta.
Departe de locuintele oamenilor, de zgomotul urban si de poluarea industriala traiesc 6.000 de gaini care fac oua ecologice. Ferma avicola apartine unui intreprinzator local, care a riscat investind in productia de acest gen, fara sa aiba vreo specializare in domeniul agricol sau zootehnic. "Se discuta destul de mult despre produse ecologice in Romania. Chiar daca stiam ca intra greu pe piata astfel de produse, m-am gandit sa investesc intr-un produs alimentar, pentru ca alimentele merg bine chiar si pe timp de razboi". Asa si-a inceput istorisirea craioveanul Dan Paloiu, de profesie economist si care a "sarit", in urma cu cativa ani, de la o afacere in domeniul telecomunicatiilor, la una inedita, in industria alimentara: o ferma de gaini ouatoare, in sistem ecologic. In anul 2009, cand intreprinzatorul si-a infiintat ferma la 15 kilometri de Craiova, in comuna Teasc (sat Secui), in tara exista un singur producator de oua ecologice, la Curtisoara, in judetul Olt. In prezent, exista doar patru producatori de astfel de oua in Romania, dar "de cand romanii au invatat sa manance sanatos, nu mai facem fata cererii pe piata interna. Nici vorba de export, cand cererea interna aproape s-a dublat", a spus omul de afaceri. Tehnologia si amenajarea halei le-a imprumutat dupa modelul implementat deja de Dumitru Argeseanu din Olt, care i-a acordat sprijin doljeanului pentru a-si infiinta o astfel de ferma avicola.

1.825.000 de oua pe an

A pornit initial cu 3.000 de gaini. Acum are 6.000, dar in planurile companiei este inclusa pentru anul acesta o dezvoltare si o extindere a fermei cu inca 2.000 de pasari. In 2011, ferma de la Secui a ajuns la aproximativ 1.825.000 de oua ecologice. Cea mai mare piata de desfacere este in Bucuresti - unde cererea pentru asemenea produse s-a dezvoltat mult, dar si in alte orase din tara. Intreprinzatorul colaboreaza cu 19 hipermarketuri din lanturile real-, Cora si Carrefour. Pe 2011, cifra de afaceri a firmei DTV Media Sat SRL a ajuns la 1,5 milioane de lei, numai din oua ecologice, iar profitul companiei din aceasta activitate s-ar fi cifrat la aproximativ 300.000 de lei, a spus Dan Paloiu. Investitia initiala in ferma a fost de 800.000 de lei, iar la final a ajuns la 1,3 milioane de lei si a fost efectuata numai din surse proprii. Investitia nu presupune cine stie ce tehnologie, o hala adecvata si cateva instalatii de hrana si de apa compun dotarile strict necesare pasarilor dintr-o asemenea ferma.

Succesul afacerii: grija pentru gaini

Intreprinzatorul local considera ca, dincolo de investitii si de normele europene care trebuie indeplinite, intr-un business ca acesta este foarte importanta grija pentru protejarea gainilor ouatoare. "In afacerea aceasta, gainile trebuie considerate ca si partenere de afaceri. Pe ele trebuie sa le tratezi mai bine decat pe tine", a explicat Dan Paloiu. De altfel, normele europene privind produsele ecologice arata ca o gaina are nevoie de patru metri patrati de pajiste in afara halei, iar in interior, nu pot sta mai mult de sase gaini pe metrul patrat. Pe perioada iernii, gainile trebuie sa aiba o temperatura constanta in interiorul halei, iar afara, in aer liber, pot iesi doar daca temperaturile sunt intre 13 si 30 de grade Celsius. Craioveanul spune ca, dupa o perioada scurta, trebuie sa se desparta de gainile sale, pentru a face loc altora mai "eficiente": "Gainile au fost aduse de la 16 saptamani in ferma. La 24 de saptamani, gainile sunt cel mai eficiente, urmand ca de la 70 de saptamani, procentul de ouat sa scada la 65%... Atunci gainile trebuie schimbate (...) Plang dupa ele o zi, apoi le vand vii catre populatie". De asemenea, hrana pasarilor trebuie sa fie neaparat ecologica.

Dificultati: nu exista producatori de cereale ecologice

Cea mai mare dificultate a fermei avicole este asigurarea hranei pentru pasari. "In Dolj, nu exista nici un producator de cereale ecologice. Noi avem propria moara, unde facem furajele pentru gaini, dar aducem cerealele din toata tara si chiar alte produse din afara tarii. Aducem din Austria premixurile vitamino-minerale. De la Tulcea achizitionam srotul de floarea-soarelui, din judetul Calarasi - grau si porumb ecologic, iar din Alba Iulia aducem carbonatul de calciu. Noi platim transportul. Ar fi mult mai usor daca ar exista in Dolj producatori de cereale ecologice", a spus omul de afaceri. Fiecare gaina ouatoare consuma circa 140 de grame de furaje pe zi. Ceea ce inseamna ca 6.000 de gaini din ferma mananca, zilnic, 840 de kilograme de furaje. Intr-un an, cantitatea de hrana este impresionanta. Gunoiul care rezulta de la pasari este transportat de firma lui Paloiu pana in judetul Calarasi, unde este folosit ca ingrasamant natural pentru cultivarea plantelor ecologice.
Nu oricine isi permite sa inceapa o astfel de afacere. Conditiile de certificare si de mentinere pe piata produselor ecologice sunt destul de complicate. Ferma de la Secui este certificata de Eco Inspect din Cluj, care atesta ca aici se produc oua ecologice. Ferma este verificata anual sau ori de cate ori vrea firma de certificare, iar daca se incalca vreo regula europeana a produselor ecologice, atunci se ridica certificatul, iar ferma nu mai are voie sa functioneze ca atare. Pasarile trebuie sa aiba conditii de hrana ecologica, un habitat adecvat, spatiu suficient si o pajiste. Ca atare, si pretul oului ecologic este pe masura: de la producatorul doljean, ouale pleaca spre hipermarketuri la un pret de 0,82 lei bucata, cu tot cu TVA. In magazine, ouale ecologice se gasesc inscriptionate cu cifra zero. De doua ori pe luna, ouale ecologice si furajele pe care ferma le proceseaza sunt verificate de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Dolj.