Modificarile Codului Fiscal care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2012 prevad majorarea accizelor la motorina, dar si facilitati pentru mediul de afaceri si masuri pentru combaterea evaziunii fiscale
Guvernul a aprobat marti o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal. Astfel, accizele la motorina vor creste cu 4,4%, de la 358 euro/tona la 374 euro/tona, ceea ce va atrage cresterea cu 2% a preturilor. Modificarile vizeaza si o serie de masuri pentru stimularea mediului de afaceri si combaterea evaziunii fiscale. Au fost introduse reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplica Standardele Internationale de Raportare Fiscala (IFRS), acestea constand in: neimpozitarea sumelor nete inregistrate la inceputul anului 2012 rezultate din constituirea si eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicarii IFRS, atata timp cat acestea sunt mentinute in contul de rezerve; acordarea deducerii provizioanelor IFRS si a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudentiale aplicate de BNR; asigurarea neutralitatii fiscale pentru diferentele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual si tratamentul prevazut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri si cheltuieli specifice domeniului bancar. O alta masura consta in acordarea deductibilitatii de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul, in cazul vehiculelor destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit si impozitului pe venit. De asemenea, se acorda deductibilitati de 50% a TVA-ului la achizitia acestor vehicule si a combustibilului necesar functionarii lor, fata de situatia actuala, cand aceste cheltuieli sunt nedeductibile in totalitate.
Impactul financiar al aplicarii acestor masuri este de 282 de milioane de lei. "Putem considera ca acesti bani raman in contul firmelor", a afirmat ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

ANAF preia contributiile la pensii si sanatate

Un alt set de masuri vizeaza simplificarea si imbunatatirea administrarii fiscale. In acest sens, a fost instituit un sistem privind declararea veniturilor de catre persoanele fizice care vor inchiria camere in scop turistic, in principal camerele care fac parte din locuinta personala. "Cei care detin pana la cinci camere si le inchiriaza in scop turistic nu trebuie sa devina persoane fizice autorizate. Printr-o simpla declaratie la organele fiscale, declara cate camere inchiriaza si pentru ce perioada, iar impozitarea este pe baza normei de venit, nu trebuie sa tina contabilitate", a explicat Ialomitianu.
De asemenea, pentru persoanele care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenurilor si utilajelor agricole se aplica sistemul impozitarii stopajului la sursa. O alta modificare a Codului Fiscal consta in preluarea contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate si cei care obtin venituri independente. "Pana acum, aceste persoane trebuia sa mearga la ANAF sa plateasca impozitul pe venit, iar contributiile sociale, la Casa de Pensii si Casa de Sanatate. Din 2012, aceste persoane vor plati aceste obligatii numai la ANAF. Este o simplificare - persoanele nu mai fac atatea drumuri", a mai spus ministrul finantelor. Tot in scopul simplificarii administrarii fiscale s-a stabilit ca persoanele fizice sau persoanele juridice care realizeaza o cifra de afaceri sub 35.000 de euro si sunt platitoare de TVA sa aiba posibilitatea sa solicite anularea obligatiei de a mai fi platitori de TVA. Alta masura in domeniul TVA, insa in scopul combaterii evaziunii fiscale, vizeaza introducerea unui sistem privind obtinerea calitatii de platitor de TVA si a mentinerii calitatii platitorului de TVA. "Persoanele care savarsesc fapte de evaziune fiscala - nu depun declaratii, se sustrag de la declarare, in urma controalelor constatam ca au introdus facturi fictive - nu mai pot continua ca platitori de TVA, li se va anula dreptul de platitor de TVA. Sunt foarte multe firme-fantoma si trebuie sa curatam sistemul de firme care incalca legea", a argumentat ministrul Ialomitianu. In fine, tot in scopul combaterii evaziunii fiscale, guvernul a decis extinderea taxarii inverse la deseuri.