Bancile refuza sa finanteze zeci sau sute de firme mici si mijlocii. Aflati din GdS cum motiveaza institutiile de credit accesul foarte slab al IMM-urilor la creditare.
Creditul bancar se numara printre putinele posibilitati de finantare a afacerilor intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Insa, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firmele pentru a se finanta de la banci sunt destul de dificile. Uneori este aproape imposibil ca o firma sa respecte toate cerintele bancii, astfel incat compania sa aiba acces la creditare. Unele banci recunosc ca in 2011 au acceptat doar 30% din cererile de finantare provenite din randul IMM-urilor, din cauza ca acestea nu indeplinesc toate conditiile dure de creditare. GdS a "inventariat" conditiile de creditare impuse mediului de afaceri de BCR, BRD, Raiffeisen Bank. Sistemul bancar nu va schimba prea mult conditiile de creditare pentru firme in acest an. Tot ce se poate face pentru a avea acces la credite este ca micile companii sa se incadreze in cerintele bancilor. Cercul vicios din anii anteriori ramane: firmele fac fata cu greu dificultatilor legate de piete si fac apel la credite pentru finantari de scurta durata, dar bancile nu le acorda tocmai pentru ca societatile nu indeplinesc criteriile pentru care firmele vor sa se imprumute.

"Mai usor urci pe Everest decat sa iei un credit pe firma"

Companiile din sectorul IMM-urilor au nevoie de linii de credit, de credite pentru investitii sau pentru accesarea fondurilor europene, de refinantari ale imprumuturilor contractate in anii anteriori. Reprezentantii mediului de afaceri se plang de faptul ca "este mai usor sa urci pe Everest decat sa contractezi un credit pe firma, in Romania". Un om de afaceri spunea anul trecut ca "atata timp cat bancile crediteaza statul, nu mai au nici un interes sa se 'complice' cu micii intreprinzatori, care, de altfel, sunt motorul economiei". Rata de succes in accesarea unui credit de catre IMM-uri este de 30%, dupa cum recunosc chiar bancherii. "Exista cerere din partea firmelor si exista si deschidere din partea bancii, dar rata de aprobare a creditelor este foarte mica, undeva la 30% din cererile de finantare depuse de IMM-uri, intrucat clientii din zona IMM-urilor nu indeplinesc multe dintre criteriile de acordare a unui credit", sustine un bancher craiovean. El mai spune ca persoanele juridice trebuie sa aiba avans mare pentru credit, sa aiba garantii materiale de 150% din valoarea imprumutului sau cash colateral, din punct de vedere financiar afacerea trebuie "sa fie beton", sa nu aiba datorii la stat, furnizori neachitati la termen, sa nu fie implicate in diverse litigii, sa aiba doi ani financiari incheiati, adica sa nu fie nou-infiintate (exceptie fac firmele start-up care acceseaza fonduri pentru proiecte europene). Un alt bancher sustine ca "persoanele juridice merg la banca pentru trei tipuri de credite: pentru refinantari, pentru consultanta in absorbtia fondurilor europene si pentru agricultura, in cazul celor care doresc sa obtina finantari pana primesc subventiile de la stat". Reprezentantul bancii recunoaste ca nu toate cererile din partea firmelor primesc aviz favorabil de la banca tocmai pentru ca nu pot fi indeplinite criteriile de acordare a creditelor. "Criza si recesiunea au diminuat capacitatea de rambursare a multor clienti prin reducerea afacerilor, scaderea profitabilitatii. Multe companii lucreaza in pierdere, au furnizori neplatiti, au datorii restante (in crestere) catre bugetul de stat. Unii clienti IMM depind de fondurile alocate de la bugetul de stat, fonduri care vin uneori cu intarziere cu implicatii majore asupra bunului mers al afacerilor companiilor respective", a precizat Dan Emilian Croitoru, director executiv adjunct al Directiei Retea Corporate din cadrul BCR. Potrivit acestuia, criteriile cel mai greu de indeplinit de catre firme sunt: asigurarea unui aport corespunzator riscului asumat de catre firma si asigurarea unei profitabilitati suficiente astfel incat compania sa functioneze in bune conditii, dar si sa poata rambursa creditul contractat.

Motivele cele mai importante pentru care bancile nu dau credite firmelor

Va prezentam principalele zece criterii dupa care se ghideaza bancile cand acorda credite IMM-urilor:

1. Firmele si-au redus capacitatea de rambursare a creditelor deja existente;

2. Nu sunt indeplinite criteriile financiare (multe companii lucreaza pe pierdere);

3. Multe IMM-uri au datorii catre bugetul de stat;

4. Firmele nu dispun de garantii materiale de 150% din valoarea creditului;

5. Unele companii depind de fondurile alocate de la bugetul de stat, care, de multe ori, vin cu intarziere si conduc la blocarea afacerilor;

6. Firmele nu dispun de un avans de 10-30% din credit cerut de banci;

7. Furnizorii neachitati la termen "atarna" greu atunci cand banca face scoringul firmei in cauza, pentru acordarea unui credit;

8. Unele banci verifica inclusiv ca firmele sa nu aiba diverse litigii;

9. Lipsa de experienta a managementului in domeniul nou abordat prin proiecte noi de investitii;

10. Din dorinta de a accesa fonduri europene, firmele dimensioneaza prea mult proiectele si solicita finantari prea mari fata de puterea lor de rambursare a creditelor.