Ziarul Financiar informeaza : Topul celor mai importante 10 evenimente de business din 2011 (Autor: Sorin Paslaru

1. AGRICULTURA. Recordul productiei agricole este estimat la circa 20 miliarde de euro de către analistii Raiffeisen. Acesta a fost cel mai bun an din agricultura romanească din ultimii 20 sI nu se datoreaza doar conditiilor climaterice, ci sI cresterii mecanizarii in agricultura sI a suprafetelor de teren compacte. Un sfert din productia agricola, adica circa 5 miliarde de euro, sunt cerealele, a caror productie a crescut cu 24% fata de 2010.

2. RETRAGEREA NOKIA. Anuntul finanlandezilor ca vor inchide fabrica de la Cluj a creat un soc nu numai in business-ul romanesc cI sI la nivel european, unde cu numai patru ani inainte Nokia a fost criticata dur ca a mutat productia de la Bochum, Germania, in Romania la Jucu. La aceasta retragere s-au adaugat inchiderea sucursalei de servicii a ING de la Cluj, care urma sa angajeze peste 1.000 de oameni, sI plecarea israelienilor Tnuva de la Bucuresti.
3. FONDUL PROPRIETATEA. Listarea Fondului Proprietatea, de la inceputul anului 2011, a adus lichiditate bursei, dar pretul actiunilor a scazut astfel incat pana la urma a fost considerata o listare dezamagitoare. Un pic de suflu i-a fost adus pietei de capital spre sfarsitul anului prin majorarea PRAGULUI LA SIF-URI.

4. BENZINA LA 6 LEI. Trecerea litrului de benzina de pretul de 6 lei pe litru a fost una dintre cele mai rele vesti pentru economia romaneasca in 2011. Consumul de carburantI a scazut cu 5% in consecinta. Pretul ridicat al input-urilor strategice cum sunt combustibilii sau finantarile impiedica relansarea economiei.

5. OFENSIVA LIDL.Retailerul german a devenit cel mai extins lant de comert din Romania dupa ce schimbat denumirea a 107 magazine Plus cumparate in 2010 sI a continuat deschiderea a cate doua magazine noi pe luna. In decembrie 2011, Lidl a ajuns la 129 de magazine sI mai are in plan deschiderea a inca sase unitati.

6. SUBVENTII MAJORATE PENTRU ENERGIE VERDE. In noiembrie 2011 guvernul a aprobat majorarea subventiilor pentru energie verde de la un singur certificat verde pentru fiecare MWh productie energie eoliana, solara sau hidro, in valoare de circa 40 de euro, la doua pana la sase certificate verzi.Aceasta inseamna 2 miliarde de euro venituri suplimentare pentru producatorii de energie verde in perioada 2012-2015.

7. DESCHIDEREA PASAJULUI BASARAB SI A STADIONULUI NATIONAL. Finalizarea celor doua investitii in valoare de 300 milioane de euro sI respectiv 150 milioane de euro au constituit o gura de oxigen pentru firmele constructoare. Impactul va fi insa mai puternic in plan politic, fiind un atu in campania electorala pentru Primaria Bucurestiului.

8. OPRIREA CREDITARII. Anuntul de oprire a creditarii de catre bancile austriece a bulversat nu numai business-ul local, ci sI mediul politic. Banca Austriei a cerut sucursalelor locale sa nu mai finanteze economia romaneasca decat in masura atragerii de depozite. Presedintele Traian Basescu a reactionat dur, dar deocamdata Romania nu a luat nici o contra-masura efectiva.

9. NOUL COD AL MUNCII. De la 1 mai 2011 au intrat in vigoare numeroase modificari la Codul Muncii, pentru circa doua treimi din articolele acestuia.. Schimbarile au fost cerute de Consiliul Investititorilor Straini sI legiferate prin asumarea raspunderii de catre guvern. Noile prevederi sunt in sensul unei libertatI mai mari a angajatorilor, dar nu au adus decat circa 70.000 de noi locuri de munca de la aplicare, 1 mai 2011 sI pana in septembrie 2011, cand se inregistrau 4,2 milioane de salariati.

10. OPRIREA FONDURILOR UE. In urma unor controale la Autoritatea de Management pentru fonduri europene din cadrul Ministerului Dezvoltarii sI Turismului, au fost oprite decontarile de la Comisia Europeana pentru proiectele acestui minister. Pentru ca plana pericolul ca toate fondurile europene sa fie oprite daca se constatau nereguli, guvernul a decis sa nu mai trimita la decontare facturile care presupuneau achizitii publice, adica 80% dintre acestea, sI sa refaca sistemul de alocare a fondurilor. Reluarea platilor s-a facut de la 10 decembrie, dupa sase luni, urmare a unui audit facute de Comisia Europeana.